Annons

Förfallet paradis hotat

Nyheter Trappan har rasat ihop, en lägenhet är totalförstörd efter en brand. I vintras var huset utan vatten. Ändå älskar hyresgästerna sitt förfallna hus.

Länge skötte de sig själva, invånarna i den stora 20-talskåken med sex lägenheter i Göteborg.

De hjälptes åt med trädgård och snöskottning, de betalade hyra till banken och till och med höjde sina egna hyror när de tyckte det var rimligt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Löpande och akuta utgifter ersattes av banken. Men i höstas stoppades utbetalningarna.

– När stadsgasen skulle stängas av hade vi inga elspisar. Till slut åkte jag och köpte kokplattor åt alla, men jag fick inte ut pengar, berättar Lars Lindstedt, som brukade fixa det mest akuta i huset tills han flyttade därifrån i höstas.

Annons

I november brann det i en av lägenheterna. I december försvann vattnet. Hantverkare fick inte betalt och problemen hopade sig.

Läs ocksåBeslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt husetHuset kommer att omges av tvångsförvaltning.

Värden, en 93-årig kvinna som sedan 50-talet bor i Mexiko, gick inte att nå. Hyresgästerna började undra om hon levde.

– Jag ringde till Hyresgästföreningen och fick hjälp så det blev en tvångsförvaltning. Nu går Göteborgs bostadsaktiebolag in och löser det akuta, berättar lärarstudenten Sanna Siversen.

Även byggnadsnämnd och andra myndigheter har fått ögonen på huset. Sanna hoppas att det inte ska leda till att det rivs.

Annons
Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– Det vore jättesorgligt! Huset är fantastiskt, det är som att bo mitt i naturen, fast nära stan. Jag och gubbarna här är så måna om huset och vart skulle vi ta vägen i så fall?

Hem & Hyra har inte lyckats nå värden, men hon lever i alla fall. Runt påsk återuppstod hon i form av brev med krav på uteblivna hyror, bland annat.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar Pandemin hindrar svåra hyresnämndsfall - fick leva flera år i skadad lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.