Förhandlingschef: Politik i privata förhandlingarna

Gävleborg De flesta hyrorna hos privata värdar är klara. I de privata förhandlingarna gäller andra regler. Allt handlar inte om ekonomi utan också om politik enligt Hyresgästföreningen.
Mattias Persson, förtroendevald, och förhandlare Annelie Norman på Hyresgästföreningen i Gävle. Foto: LENA MATTSSON

Fastighetsägarna, de privata värdarnas organisation, har i årets hyresförhandlingar valt en annan väg än tidigare år, de har strandat förhandlingar i bland annat Uppsala, Göteborg och i Hälsingland för över 70 000 hyresgäster.

I ett brev till de förtroendevalda skriver Mårten Gulin, förhandlingschef i Hyresgästföre­ningens region Aros-Gävle, att det är uttalat politiska skäl som ligger bakom Fastighetsägarnas agerande. Han poängterar att det gäller att ”ha beredskap för att saker kan hända plötsligt” och skriver vidare att det är allvarligt att det skett en politisk svängning som ”börjat förespråka olika varianter av marknadshyra”.

Läs ocksåAllmännyttans expert: Tveksamt hyra ut till thaisalonger – nackdelarna övervägerBildcollage. En man syns på bilden liksom en Öbo-skylt och en thailändsk flagga.

Det är inte bara i storstäderna Fastighetsägarna har strandat hyresförhandlingarna, samma sak skedde i år i både Ljusdal och Söderhamn, läs mer här. Johanna Moberg, jurist på Fastighetsägarnas kontor i Gävle, kommenterar:

– Det finns inga politiska motiv alls i Hälsingland, däremot tycker vi att det är bra att politikerna börjat få upp ögonen för de problem som finns på hyresmarknaden och börjat diskutera hur detta kan lösas. 

I en debattartikel i Uppsala Nya Tidningen håller Fastighetsägarna en mycket skarpare ton och skriver bland annat att Hyresgästföreningen ”företräder planekonomi snarare än hyresgästernas intressen”. Läs debattartikeln här.

Läs ocksåHyresvärden lämnade Fastighetsägarna efter skyhöga hyreskrav: "Var chockad"Moa Arnberg Herbhus

Av tradition brukar de privata bolagens hyreshöjningar följa de kommunala bostadsföretagens höjningar och så blev det till exempel i Gävle även i år.
Gavlegårdarna höjer hyrorna med i snitt 0,65 procent och det gör också flera av de största privata värdarna som Din Bostad, HSB Hyresrätt och IHF Bostad. Heimstaden höjer hyrorna med något mer, 0,7 procent.

Värdarna ville höja hela 3,0 procent medan Hyresgästföreningen startade med nollbud.
– Det är en okej överenskommelse även om den ligger över genomsnittet och över vad vi förväntade oss från början, säger Annelie Norman, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Mattias Persson, förtroendevald förhandlare i Gävle, tycker också att det trots allt har varit bra förhandlingar och att det blev ett acceptabelt resultat:

Läs ocksåDe bestämmer hyrorna för tiotusentals – har tidigare jobbat för Fastighetsägarna

– Det framgår tydligt i förhandlingarna att värdarna vill en sak och vi en annan. De vill tjäna så mycket pengar som möjligt. Jag är glad att jag jobbat inom affärsvärlden och kan deras språk!

Fakta: Privata förhandlingar

De privata fastighetsägarnas ekonomi utgör inte underlag vid hyresförhandlingarna utan den allmänna kostnadsutvecklingen för förvaltning av bostäder på orten. Den ska vägas mot hyresgästernas ekonomi och betalningsförmåga.

Förhandlingarna sker fastighet för fastighet. Innan detta sker är det vanligt att ramavtal träffas med Fastighetsägarna på orten. Dessa ramavtal tillämpas sedan på de enskilda fastigheterna och lägenheterna.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också HGF-brevet till hyresgästerna: Berätta om brister och vinn ett presentkort på Ica! Strid om hyrorna i Norrtälje – Fastighetsägarna vill höja med tolv procent medan Hyresgästföreningen kontrar med nollbud

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.