Annons

Förhandlingsstopp i Ljungby

Ljungby Heimstaden och Smefast har båda frånträtt hyresförhandlingarna i Ljungby. Och förhandlingen med kommunala Ljungbybostäder har pausats.

Förhandlingarna om nästa års hyra har avbrutits mellan Hyresgästföreningen och de två största privata bostadsbolagen i Ljungby: Smefast, som företräds av Kanslihuset, och Heimstaden. Tillsammans berörs hyresgäster i ungefär 1 200 lägenheter.

Varken Kanslihuset eller Heimstaden kommer att vända sig till hyresnämnden för en prövning av hyrorna. I stället kommer de att höja hyran direkt till hyresgästerna, en så kallad direktavisering.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi lever i en verklighet, vår motpart Hyresgästföreningen lever i en annan verklighet. Det finns en stor diskrepans, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.

Heimstaden yrkade på två procent i hyreshöjning.

– Det är vad vi behöver för att inte gå back. Motbudet från Hyresgästföreningen är det samma som för hela Sverige 0,2 till 0,4 procent. Det är samma motbud oavsett hur det ser ut i de olika kommunerna, säger Patrik Hall och fortsätter:

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

– När man förhandlar så försöker man hitta en rimlig kompromiss. Men Hyresgästföreningen står kvar och vill inte flytta på sig. Det här är tråkigt och det gör mig orolig för hela förhandlingssystemet.

Orvar Espert, vd för Kanslihuset, säger:

– Vi kommer överens på fleralet orter i landet men vi har stora problem med Hyresgästföreningen i Kronoberg, men även i norra Skåne där vi också frånträtt. I Kronoberg är det inga seriösa förhandlingar som pågår. Det är enbart diktat, ingen förhandling. Det här är en snabb väg till upplösning av hela hyressättningssystemet, säger Orvar Espert.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Hyresgästerna hos Smefast kan vänta sig en hyreshöjning på mellan en och en och en halv procent.

– Det är ingen ohemul hyreshöjning. Vi har varit redo att göra upp för att visa vår goda vilja men i princip bemöts vi av ett entydigt njet. Jag upplever att Hyresgästföreningen lever nära sovjetstatens ideologier, säger Orvar Espert.

Annons

Det är inte bara de privata hyresförhandlingarna i Ljungby som kört in i väggen.

Ljungbybostäder, som yrkat 1,99 procent, har nyligen vänt sig till hyresmarknadskommittén för medling.

– Det beror helt enkelt på att storleken på buden är så vitt skilda. Däremot så har vi en bra kommunikation och var ense om att gå till hyresmarknadskommittén, säger Björn Eliasson, vd för Ljungbybostäder.

Men det blir ingen medling. Kommittén tycker inte att parterna gjort tillräckligt för att komma överens så frågan har bollats tillbaka.

– Det betyder att vi ska träffas igen och förhandlingarna fortsätter, säger Björn Eliasson.

Magnus Persson, förhandlingschef hos Hyresgästföreningen Sydost, där länet Kronoberg ingår, bemöter kritiken från de privata hyresvärdarna.

– Vi förhandlar efter orten men tittar man rent krasst på det så är det generellt få som ska ha en höjning. Vi har gått med på det i vissa fall. Vi har sett att vissa har ett behov och då försöker vi tillgodose det, säger Magnus Persson.

Snittet på de uppgörelser som hittills gjorts ligger på drygt en halv procent i hyreshöjning nästa år.

– Det är en bra pekpinne på vad som är rimligt. Jag ser ingen rimlighet i deras yrkanden eller i att frånträda förhandlingarna. De har inte kunnat påvisa behovet och jag förstår inte varför man i Ljungby ska ha två procent. Mig veterligen finns det inget som sticker ut där, säger Magnus Persson.

Annons

Att Hyresgästföreningen liknas vid gamla sovjetstaten tar han med ro.

– Jag tycker att Kanslihuset är ett bolag som sysslar med hot. Jag ger inte mycket för det bolaget och hans metoder. Att vi säger nej kan ju bero på att vi inte ser behovet. Bara för att man säger en siffra betyder det inte att man får det, säger Magnus Persson.

Han råder hyresgästerna att fortsätta att betala den gamla hyran.

– Man ska absolut inte betala hyreshöjningen. Går man inte med på höjningen så går det förmodligen till hyresnämnden och där företräder vi våra medlemmar, säger Magnus Persson.

Varför har ni så svårt att komma överens just i Ljungby?

– Det är svårt att säga. Jag vet inte. Men jag tycker att det är tråkigt, det är olyckligt, säger Magnus Persson.

Ljungbybostäder ägs av Ljungby kommun och har 1 250 lägenheter.

Läs också Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Hyresbasen om direktaviseringen i Malmö: ”Fel att göra så” Hyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.