Annons

Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla – Wladimir vägrar betala: ”Jag blev arg”

Växjö Brevet kom som en överraskning för Wladimir Valdebenito som har bott i hyreslägenhet hela sitt liv. Tillsammans med tusentals andra Växjöbor har han fått en direktavisering hem istället för en färdigförhandlad hyra. Nu vill han ta strid mot Victoriahem.
Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.
Foto: Linda Mankefors
Wladimir Valdebenito tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Den 15 mars damp det ner ett brev i brevlådan hos Wladimir Valdebenito. Victoriahem, Heimstaden och Svea fastigheter aviserade om en ny hyra efter att förhandlingar med Hyresgästföreningen strandade. Från 1 april gäller en ny hyra, med en höjning på 5,3 procent.

– Jag blev lite arg. Det här kommer drabba andra hårt. Det är därför jag vill stå upp för att det är inte okej. Det handlar inte om kostnaden, jag kan betala men det är inte alla som kan det, säger Wladimir.

Läs ocksåNär värden struntar i att förhandla: Gör så här om du får en direktaviserad hyra!Ung fundersam kvinna i ett kollage med direktaviserad hyra och hyresprotester i Malmö.

För Wladimir är det första gången han får en direktavisering, ändå har han bott i hyreslägenhet hela livet. Han och hans flickvän flyttade till Victoriahem för ett år sedan, flickvännen är nu mammaledig med en bebis hemma.

De båda har bestämt sig. Det blir ingen inbetalning av den nya hyresnivån innan det har prövats i hyresnämnden.

– Vi har fått den nya hyran på e-faktura och där stod såklart den nya hyran men vi betalade in den gamla. Så tänker jag att de hör av sig när de ser att vi har betalat mindre än de begärt, berättar Wladimir.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Tänker inte betala nya hyran

Brevet från Victoriahem upplyser om hyresgästernas rätt att inte betala den nya hyran. Det finns risk ingen att bli uppsagd och man kan fortsätta betala den gamla, men då kommer Victoriahem ta ärendet till hyresnämnden. I brevet nämns att det  ”inte är ovanligt hyreshöjningen då kan bli 10-20 procent”.

Något som provocerade Wladimir. Han hoppas att fler vågar stå emot och inte betalar in den höjda hyran.

– Man ska inte ta för lätt på såna här småhot. Mitt ansvar är att göra vad jag tror på. Om du kan agera, våga. Har du privilegiet som jag har, våga. Blir det ännu högre hyra kan jag fortfarande betala, men då kommer jag också flytta.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.
Wladimir Valdebenito fick brev från Victoriahem den 15 mars om en högre hyra från 1 april.
”Man ska inte ta för lätt på såna här småhot”, säger Wladimir Valdebenito som är upprörd över Victoriahems brev.

Och om det hamnar på den föreslagna nivån även i hyresnämnden?

– Då har vi haft en oberoende part som tyckt till, då får man acceptera det då. Men jag vill inte bara acceptera vad bolaget säger, det är bättre att nämnden får bedöma vad som är rätt och rimligt.

Wladimir har pratat med Hyresgästföreningen som har rått honom att inte betala.

– De tycker att det är för högt. Men det här är också en principsak. Man ska kunna komma överens, det är därför vi har en hyresgästförening som backar oss, jag litar på dem.

Annons

”Skrämselpropaganda”

Det är i sig inget ovanligt numera att hyresvärdarna skickar ur hyreskrav via direktaviseringar. När Hem &  Hyra tittade närmre på direktaviseringar under fjolåret så visade sig det röra sig om tiotusentals hyresgäster över hela landet som fick hyreskrav direkt från hyresvärden.

I Victoriahems fall så upprörs Hyresgästföreningen inte bara av direktaviseringen utan av själva brevets innehåll, med påståendet att hyran kan öka med tio-tjugo procent om det hamnar i hyresnämnden.

Susanne Filipsson är förtroendevald för Hyresgästföreningen och menar att som brevet är skrivet på är det skrämselpropaganda.

– Det är bara fantasisiffror och för att skrämma folk för att betala hyran. Det är ett hot som jag tycker är väldigt allvarligt, säger Susanne Filipsson, förtroendevald för Hyresgästföreningen.

Susanne Filipsson bor själv hos Victoriahem och blev upprörd när hon fick brevet.

– Jag blev så arg så att jag rev det i små bitar. Att man väljer att göra på det här sättet, gå runt förhandlingarna och skrämma sina hyresgäster för att få som man vill, är minst sagt oseriöst.

Susanne Filipsson, förtroendevald, Hyresgästföreningen.
”Det är bara fantasisiffror och för att skrämma folk för att betala hyran”, säger Susanne Filipsson om Victoriahems brev.

 

Varför tror du att de gör den här direktaviseringen?

– Jag känner att de vill helt enkelt inte förhandla längre. Vi kommer uppmana folk att betala gamla hyran. Vad som händer sen är upp till bolagen eftersom det är de som har strandat. Det är de som ska ta nästa steg. Vi välkomnar dem tillbaka till förhandlingsbordet utan problem om det är så.

De tre bostadsbolagen har cirka 2600 lägenheter tillsammans. Utav dem är 600 studentlägenheter. Heimstaden har över 1300. Victoriahem har upp emot nästan 1000. Svea fastigheter har drygt 300.

Med en hyreshöjning på 5,3 procent hamnar de högre än Allmännyttan. Det kommunala bostadsbolaget Vidingehem höjer hyran med 4,95 procent. Hyresgästföreningen anser att det är för högt i jämförelse.

– I Växjö finns det för många lägenheter, det är inte brist på lägenheter utan brist på folk som kan flytta in i de som finns, säger Susanne Filipsson.

Annons

Upplysning eller hot?

Victoriahem delar inte Hyresgästföreningens uppfattning. Förhandlare Marcus Atterstam menar att samtalsklimatet under förhandlingarna har varit bra, men när bolaget såg vad andra uppgörelser hamnade på valde de att kliva av.

– Då blir det svårt att sitta kvar i förhandlingarna när vi inte kommer vidare.  Då känner vi att vi inte har något annat val än att direkt förhandla med hyresgästerna, säger han.

Hyresgästföreningens uttryck av ”skrämselpropaganda” i brevet motsätter sig Atterstam.

Bild på Marcus Atterstam, förhandlare för Victoriahem.
Marcus Atterstam, förhandlare för Victoriahem, menar att de bara har velat vara ärliga med sina hyresgäster i det utskickade brevet.

– Det är inte skrämselpropaganda utan det handlar snarare om att vi vill vara så ärliga vi kan mot hyresgästerna. När man vänder sig till hyresnämnden är det inte längre den årliga förhandlingen det handlar om eller vad som har yrkats utan en bruksvärdering. Och då kan det bli ganska mycket större höjningar än de 5,3 procenten. Men det kan också bli lägre givetvis.

Har ni underlag för att hävda att det kan bli 10-20 procent i hyresnämnden?

– Vi har ingen statistik på det sättet, det är väldigt svårt att säga. Det baserar sig mer på erfarenhet av branschen.

Kan ni förstå om en hyresgäst uppfattar detta som provocerande, först blir det inget med Hyresgästföreningen och sen skriver ni så i brevet?

– Det förstår jag, men vi vill så tydligt vi kan förklara vad som kan hända framöver. Jag tror man har uppfattningen att det inte kan bli mer än 5,3 i hyresnämnden, men det vill vi illustrera att det kan bli. Det är olyckligt om det upplevs som skrämselpropaganda för det är inte avsikten.

Det har gått en dryg vecka sedan den nya högre hyran började gälla. Victoriahem har ännu ingen exakt siffra men bedömer att cirka 90 procent har betalat in den nya. För de som betalat in den gamla dröjer det innan bolaget tar beslut om vad som sker.

– Vi vill först utvärdera hur många som inte accepterat, sen tittar vi på invändningarna och skälet varför de inte accepterat. Men för rättvisans skull kommer vi göra vårt yttersta för att till sist få ut vår högre hyra, säger Marcus Atterstam.

Fakta: Direktaviserad hyra? Gör så här!
  • Om hyresförhandlingarna strandar har hyresvärden laglig rätt att försöka driva igenom höjningen genom att vända sig direkt till dig som hyresgäst. Det kallas direktavisering.
  • Får du en högre men oförhandlad hyra har du två val: betala och därmed godkänna höjningen eller inte betala.
  • Är du osäker på om hyran är förhandlad kan du kontakta Hyresgästföreningen.
  • Går du inte med på höjningen ska du heller inte betala den, vilket också är det som Hyresgästföreningen förespråkar. Då fortsätter förhandlingen och troligtvis blir det prövning i hyresnämnden eller i Hyresmarknadskommittén.
  • Vill du inte betala höjningen måste du själv ändra summan på hyresavin. Har du autogiro kontaktar du banken och stoppa det och betalar i stället manuellt via internetbanken. Betalar du via faktura ändrar du bara beloppet till den gamla hyran.
  • Du kan inte förlora din lägenhet om du inte betalar höjningen. Däremot kan du få en hyreshöjning i efterhand. Då kan du behöva betala den retroaktivt och därför kan det vara klokt att spara lite pengar varje månad.
Läs också Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst” Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.