Annons

Förhandlingsstrid i Stockholm

Nyheter ​Hyresgästföreningen vägrar att gå med på högre hyreshöjningar i Stockholms innerstad. Beslutet gäller hyrorna hos Svenska Bostäder som i sin tur sätter hyrorna hos de privata värdarna. – Det blir ingen differentiering, säger Hyresgästföreningens ordförande i Stockholm, Terje Gunnarson.

​Det var på måndagskvällen som Hyresgästföreningens förhandlingsdelegationer diskuterade förslaget från Svenska Bostäder.

Annons
Sex procent av lägenheterna, varav majoriteten belägna i innerstaden, skulle få en hyreshöjning på 3,25 procent år 2009, att jämföra med 2,75 procent för övriga lägenheter.
För en hyresgäst med 6 000 kronor i hyra handlade det om en extra höjning med 30 kronor i månaden.
Men Hyresgästföreningens medlemmar röstade nej. Av 22 röstberättigade ledamöter avvisade tolv stycken förslaget, enligt Hyresgästföreningens ordförande i Stockholm, Terje Gunnarson.
 
Vad betyder det konkret?
– Det blir ingen differentiering helt enkelt.
Det blir alltså samma hyreshöjning för samtliga hyresgäster?
– Ja
 
Hur tror du Svenska Bostäder ställer sig till det?
– Det får du fråga Svenska Bostäder om, det vill inte jag spekulera i.
Yngve Persson är förhandlingschef vid Svenska Bostäder. Han säger sig vara besviken över Hyresgästföreningens agerande.
Bolagets representanter har ännu inte bestämt sig för hur de ska gå vidare med ärendet, men vad Hem & Hyra erfar finns det tre tänkbara scenarion.
Antingen accepterar bolaget Hyresgästföreningens beslut, eller så väljer det att driva frågan vidare till Hyresmarknadskommittén som då får bestämma om hyresförändringen.
Svenska Bostäder kan även säga upp avtalet och begära ny förhandling om 2009 års hyror.
 
Samtidigt pågår arbetet med systematiserad hyressättning i Stockholm. Syftet är att hyresgästernas värderingar ska utgöra grunden för hyrorna.
Och eftersom lägesfaktorn ofta lyfts fram som viktig i Stockholm, finns det anledning att tro att det kommer att påverka hyrorna i innerstaden.
 – Vad sänder det här beslutet för signaler i arbetet med systematiserad hyressättning, kan man fråga sig? säger Yngve Persson vid Svenska Bostäder.
Men Terje Gunnarson är inte orolig.
 – Jag utgår ifrån att vi klarar av att införa ett system med systematiserad hyressättning i Stockholm. Men det finns ingen samsyn inom delar av organisationen om vad det innebär och det återstår en hel del informationsarbete.
 

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.