Annons

Förslag om ombildningar skjuts fram

Göteborg Skapa tusentals nya bostadsrätter i Göteborgs utsatta områden, bland annat genom ombildningar. Det var förslaget till kommunens bostadskoncern. Men Socialdemokraterna tvekar och har fått frågan bordlagd till den 4 juni.

Framtidenkoncernen hade styrelsemöte i måndags och i går.

Anna Jivén sitter i styrelsen för Socialdemokraterna.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi begärde bordläggning av förslaget för att vi behöver mer tid att förankra den här frågan internt. Jag vill inte säga mer, utan vi tar det här en vända till nu, säger hon.

Det handlar om förslag som en arbetsgrupp med kommunpolitiker tagit fram.

Som Hem & Hyra var först med att berätta, föreslår arbetsgruppens rapport att andelen bostadsrätter och egnahem måste öka i Göteborgs socialt utsatta områden.

Läs ocksåNya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”

Syftet är att minska boendesegregationen. Dels genom nybyggen, men också genom att hyresrätter ombildas till bostadsrätter.

Målet är att få ner andelen hyresrätter i bostadsområdena till mellan 65 och 70 procent år 2035. Inget enskilt område ska få ha en högre andel hyresrätter än 75 procent.

Det betyder att åtskilliga tusen nya bostadsrätter och egnahem måste komma till, antingen genom nyproduktion eller ombildning.

Annons
Läs ocksåStorsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitetEn polisklädd man, sedd lite underifrån, gestikulerar medan han talar. Bilden är tagen utomhus framför ett flerbostadshus. Uppe i ena hörnet syns en av polisens bevakningskameror.

Vänsterpartiet har reserverat sig mot förslaget.

Partiet stöder nyproduktion, men motsätter sig att hyresrätter ombildas. Motiveringen är framför allt att billiga hyresrätter är det som det råder störst brist på i Göteborg. Då är det helt fel väg att gå att göra dem ännu färre genom ombildningar, menar V.

Kjell Björkqvist (L).

Kjell Björkqvist (L) är styrelseordförande i Framtiden. Han tycker tvärtom att rapportens slutsats är en logisk förlängning av Framtidens övriga arbete.

– Ägardirektiv, budget, inriktningsbeslut. Den här rapporten är som en kombination av allt detta. Därför gillar jag den, säger Kjell Björkqvist.

Han menar att det inte räcker med att det finns blandade upplåtelseformer i ett område, det måste finnas olika prisnivåer också.

– Det behövs billiga hyresrätter, dyrare hyresrätter, billiga bostadsrätter och dyrare bostadsrätter. Då passar det olika människor med olika plånbok. När V säger nej till ombildningar tar de bort möjligheten till billiga bostadsrätter. Det kommer också att ta ännu längre tid att nå målen, säger Kjell Björkqvist.

Samtidigt måste Framtiden fortsätta bygga även hyresrätter i utvecklingsområdena, enligt Kjell Björkqvist.

Annons

Utvecklingsområden är den term som bostadsbolagen föredrar framför socialt utsatta områden.

Målen i rapporten innebär att mellan 5­ 000 och 7 000 nya bostadsrätter och egnahem måste byggas i stadsdelarna, förutsatt att ni inte bygger en enda hyresrätt till. Ska ni samtidigt bygga fler hyresrätter behövs ännu fler. Är det här verkligen realistiskt?

– Det här är långsiktiga mål. På sikt är det realistiskt, men det kommer att ta tid.

Segregationen i Göteborg finns i både rika och fattiga stadsdelar. I rapporten nämns kortfattat att ni vill bygga fler hyresrätter i områden där det främst finns villor. Men i övrigt ligger nästan allt fokus ligger på det ni kallar utvecklingsområden. Varför? 

– För att det är i de områdena som vi har de stora problemen. Vi måste få ordning på det först, därför lägger vi mest krut på utvecklingsområdena. Men det andra är också viktigt. Vi kommer att ta hänsyn till det när vi planerar var det ska byggas hyresrätter i framtiden.

LÄS MER: Rapport föreslår ombildningar i Göteborgs förorter

Fakta: Framtiden-koncernen

Göteborgs kommunala bostadskoncern, den största i Sverige.

Omfattar Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.

Dessutom ingår Framtiden Byggutveckling, Egnahemsbolaget och Störningsjouren.

Totalt bor mer än 72 000 hushåll i bostäder som ägs av Framtidens dotterbolag.

Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.