HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Försoning på gång i Sandviken

Sandviken Tre år efter skilsmässan är Hyresgästföreningen och Sandvikenhus på väg att hitta tillbaka till en bra relation. Förhandlingar pågår nu om ett nytt boinflytandeavtal.

Som första allmännytta i regionen bröt Sandvikenhus under uppmärksammade former samarbetet med Hyresgästföreningen 2012. Alla avtal om boinflytande och fritidsmedel sades upp.

Från Hyresgästföreningens betraktades bostadsföretagets agerande som något av en krigsförklaring

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

– Grunden för vårt ideella arbete är sönderslaget, konstaterade regionordföranden Torbjörn Rönnkvist, själv bosatt i Sandviken.

Det visade sig också att en efter en lokalförening gav upp när utrymmet för att verka blev kraftigt beskuret. Av som mest 26 föreningar i bostadsområdena fanns det plötsligt bara en kvar.

Men nu håller företag och förening på att hitta tillbaka till varandra.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

– Vi är back in business igen. Det känns kul. När man är ute i områdena får man ofta höra att Hyresgästföreningen varit saknad, säger verksamhetsutvecklaren Christer Forsberg.

Han upplever att Sandvikenhus nya ledning har en positiv attityd till samarbete.

– Det finns ett intresse av att skapa en bra relation med oss.

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Hyresgästföreningen har efter förhandlingar lagt ett förslag till nytt avtal om samverkan som Sandvikenhus nu filar vidare på. Båda parter räknar med att de tillsammans ska kunna presentera ett färdigt avtal i god tid före årsskiftet.

– Det gemensamma målet är att få nöjda hyresgäster.  Vi kommer att hitta en modell som vi båda trivs med, säger Stefan Lundqvist, Sandvikenhus vd.

Enligt honom är det dock ingen självklarhet att avtalet som tecknas innehåller någon koppling till pengar.

– Det viktiga är att ge Hyresgästföreningen och hyresgästerna delaktighet i boinflytandeprocessen.

I dag finns det särskilda så kallade boråd i de olika bostadsområdena i Sandviken där engagerade hyresgäster är med och driver frågor som handlar om exempelvis trygghet, miljö och utformning av gemensamma ytor.

– En uppgift kan bli att utveckla boråden tillsammans, säger Christer Forsberg.

Som andra aktörer kan också Hyresgästföreningen också komma att få stöd för att driva olika projekt som i slutändan gör att hyresgästernas trivsel och trygghet ökar.

 

 

Läs också Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.