Annons

Först i Sverige med hissförtur?

Oxelösund Oxelösund lider av akut hissbrist. Den som inte längre klarar av att gå uppför trappor kan därför söka förtur till en lägenhet i ett hus med hiss.
Foto: Jenny Knutsson
Det här är en bristvara i Oxelösund, en kommun med ovanligt få hissar och en ovanligt hög medelålder på befolkningen.

Oxelösund växte glödgande snabbt på 60-talet. Järnverket behövde rekrytera tusentals personer och piskade på bostadsbyggandet.

– De som kom hit var unga människor. Då fanns det ingen tanke på att det skulle behövas hiss i husen, konstaterar Lars-Åke Lindman, ordförande i Oxelösunds kommunala pensionärsråd.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

I dag har de unga människorna som kom till Oxelösund för att jobba på 60-talet blivit gamla och går inte i trappor lika lätt som förr.

– När de ska flytta från sina hus finns det inte lägenheter med hissar att flytta in i. Det är ett problem, säger Lars-Åke Lindman.

Oxelösunds kommun har försökt mildra hissbristen genom att ge egna bostadsbolaget Kustbostäder i ägardirektiv att bygga minst två hissar per år i det befintliga fastighetsbeståndet.

Läs ocksåHissterroristen tryckte på alla knappar samtidigt – skapade kaos för grannarnaMannen tryckte på alla hissknappar. OBS! Bilden är inte från tillfället.

Men att bygga ny hiss i ett gammalt hus är dyrt, har det visat sig.

Annons

– Det kostar 3,5 – 4 miljoner kronor, så det är stora investeringar det handlar om, säger Per Alm, Kustbostäders vd.

Ägarkravet på nya hissar i gamla hus har till och med kommit att gå ut över nyproduktionen. Hissvillkoret gör att det byggs färre nya lägenheter.

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.

– Över tid påverkar det i alla fall takten för hur mycket nytt vi kan bygga.

Företagsledning och styrelse vill nu att ägaren, alltså kommunen, ska omformulera sitt hisskrav. Och en ny skrivning verkar vara på gång.

– Vi ser det som mer kostnadseffektivt att bygga nya bostäder med hiss, säger Per Alm.

Men att Oxelösund rent statistiskt har både färre hissar och en äldre befolkning än landet i övrigt är ett bekymmer som kräver en speciell hantering, anser Kustbostäder och har därför infört en särskild hissförtur.

Annons

Begreppet är ovanligt. En googlesökning på ordet i dess sammansatta form ger bara två träffar och båda leder vidare till protokoll från Oxelösund.

– Det kanske bara är vi som har det, funderar Per Alm utan att veta säkert.

Högst tio lägenheter per år fördelas enligt hissförturen till personer med svårigheter att gå i trappor som då får gå före i bostadskön.

– Det låter väl schysst. De som inte har behov av att bo i ett hus med hiss kan väl acceptera att vänta ett tag på sin tur, tycker Lars-Åke Lindman.

Läs också Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.