Annons

Först i Sverige med hissförtur?

Oxelösund Oxelösund lider av akut hissbrist. Den som inte längre klarar av att gå uppför trappor kan därför söka förtur till en lägenhet i ett hus med hiss.
Foto: Jenny Knutsson
Det här är en bristvara i Oxelösund, en kommun med ovanligt få hissar och en ovanligt hög medelålder på befolkningen.

Oxelösund växte glödgande snabbt på 60-talet. Järnverket behövde rekrytera tusentals personer och piskade på bostadsbyggandet.

– De som kom hit var unga människor. Då fanns det ingen tanke på att det skulle behövas hiss i husen, konstaterar Lars-Åke Lindman, ordförande i Oxelösunds kommunala pensionärsråd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I dag har de unga människorna som kom till Oxelösund för att jobba på 60-talet blivit gamla och går inte i trappor lika lätt som förr.

– När de ska flytta från sina hus finns det inte lägenheter med hissar att flytta in i. Det är ett problem, säger Lars-Åke Lindman.

Oxelösunds kommun har försökt mildra hissbristen genom att ge egna bostadsbolaget Kustbostäder i ägardirektiv att bygga minst två hissar per år i det befintliga fastighetsbeståndet.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Men att bygga ny hiss i ett gammalt hus är dyrt, har det visat sig.

Annons

– Det kostar 3,5 – 4 miljoner kronor, så det är stora investeringar det handlar om, säger Per Alm, Kustbostäders vd.

Ägarkravet på nya hissar i gamla hus har till och med kommit att gå ut över nyproduktionen. Hissvillkoret gör att det byggs färre nya lägenheter.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Över tid påverkar det i alla fall takten för hur mycket nytt vi kan bygga.

Företagsledning och styrelse vill nu att ägaren, alltså kommunen, ska omformulera sitt hisskrav. Och en ny skrivning verkar vara på gång.

– Vi ser det som mer kostnadseffektivt att bygga nya bostäder med hiss, säger Per Alm.

Men att Oxelösund rent statistiskt har både färre hissar och en äldre befolkning än landet i övrigt är ett bekymmer som kräver en speciell hantering, anser Kustbostäder och har därför infört en särskild hissförtur.

Annons

Begreppet är ovanligt. En googlesökning på ordet i dess sammansatta form ger bara två träffar och båda leder vidare till protokoll från Oxelösund.

– Det kanske bara är vi som har det, funderar Per Alm utan att veta säkert.

Högst tio lägenheter per år fördelas enligt hissförturen till personer med svårigheter att gå i trappor som då får gå före i bostadskön.

– Det låter väl schysst. De som inte har behov av att bo i ett hus med hiss kan väl acceptera att vänta ett tag på sin tur, tycker Lars-Åke Lindman.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.