Annons

Nolltolerans mot droger och gokartkörning – vägen till egen bostad

Stockholm Drogförbud – och en hjälpande hand. På Skyddsvärnets stödboende är målet att tidigare missbrukare ska få en bostad. "Vi är som en familj", säger Rasmus Karlsson.
Foto: Kenneth Samuelsson
Fridfullt. Matti Sarhamo, Håkan Åhlén, Rasmus Karlsson och Joakim Lundén framför huset.

Solen skiner över uteplatsen på Björka Stödboende i Bromma. Runt bordet sitter Matti Sarhamo, Mats Larsson, Joakim Lundén och Rasmus Karlsson, som bor här för att samla kraft och komma på fötter igen. Deras bakgrund varierar men innehåller drogproblem, ibland kriminalitet och skulder till kronofogden.

– Jag är trött på att leva för dagen och vill tänka på framtiden. Jag är väldigt tacksam för det här, det var som att komma hem, säger Rasmus Karlsson.

Han och de andra är placerade här av socialtjänsten och målet är att det ska leda till ett jobb och en egen bostad. Första steget är en träningslägenhet, när tiden är mogen.
Medan vissa vill flytta snart vill andra bo kvar ett tag till.
– Jag känner mig inte redo för friheten att bo själv än, säger Mats Larsson.

Tillsammans. Joakim Lundén och Rasmus Karlsson spelar ett parti biljard i ett av de två gemensamma vardagsrummen. I bakgrunden sitter Matti Sarhamo och Håkan Åhlén och pratar.

Bosse Sandwall, boendestödjare på stödboendet, berättar att de försöker eftersträva ett normalt liv, tydliga, enkla regler, respekt för varandra och att man kan komma och gå som man vill innan dörren låses klockan 22:00.
– Men vi kompromissar inte med drogfriheten, inga droger är tillåtna.

Och flera runt bordet i solen uppskattar nolltoleransen mot droger. En är Matti Sarhamo, som tidigare bodde på ett ställe med droger, fylla och stök på kvällar och nätter.
– Det var jättejobbigt. Här kan man samla kraft, säger han.
Han och flera andra runt bordet lyfter fram gemenskapen i huset med sina 27 rum, som kan liknas vid ett stort kollektiv.
– Det känns som en familj, säger han.

Kristina Antonio, enhetschef på Björka, berättar att de jobbar för att skapa delaktighet och social träning. På torsdagarnas ”husmöte” diskuteras olika saker och alla får ge förslag på den gemensamma aktiviteten på lördagar.
– Ibland hjälps vi åt att laga mat, kör gokart eller käkar pizza, säger hon.

Hon tycker den stora utmaningen är att försöka få de boende att vara motiverade att kämpa vidare, trots att de kanske har stora skulder eller har svikit människor. Men många får det att fungera. Det händer att en del kommer tillbaka efter ett tag medan andra lyckas skaffa egen bostad.
– Det är kul när man hör att det går bra för någon, säger Bosse Sandwall.

När människorna på stödboendet känner sig redo är det dags att flytta till en träningslägenhet, där de får stöd och kan bo i flera år. Men hur personerna runt bordet i solen ska lösa sin bostadssituation på sikt är en svår nöt att knäcka. Flera säger att de ska försöka flytta från Stockholm till Västerås eller norrut.
– Det är ett mörkt moln som hänger över en, hur man ska få en bostad, säger Rasmus Karlsson, som snart börjar plugga på komvux.

Håkan Åhlén har fått en lunta papper av Järfälla kommun med adresser till olika hyresvärdar.
– Jag vill börja om i Västerås och ser fram mot ett eget boende.

För Joakim Lundèn är det andra gången han bor i villan i Bromma. Han har precis börjat arbetsträna och diskuterar möjligheten att få en träningslägenhet.
– Jag ser fram mot livet, det gäller bara att hitta rutinerna, säger han.

Fakta: Stödboendet

Skyddsvärnet är en ideell förening som arbetar mot social utslagning och bland annat driver stödboenden och ett kafé där människor kan arbetsträna. Mottot är ”Hjälp till självhjälp”. De har tillgång till 47 träningslägenheter där människor kan bo med stöd. Trädgården på Bromma stödboende sköts av de boende. På boendet är droger förbjudna och två gånger i veckan tas urinprov för att kontrollera detta. Dörrarna är låsta mellan 22:00 och 05:00. Alla har ansvar för att städa sina rum, handla och laga mat och har egna kylskåp med frysfack.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.