Försvaret behöver mer plats – hyresgäster kastas ut

Flera av de 25 husen av varierande storlek ligger alldeles i närheten av Livgardet – ett av Sveriges största militära förband – i Kungsängen nordväst om Stockholm, andra en bit därifrån.
– Merparten är fritidshus, säger Anna Lassen som är kommunikatör vid Fortifikationsverket.
Plötsligt besked – måste flytta
En av hyresgästerna berättar:
– I våras fick vi plötsligt besked om att vi måste flytta från vår bostad sedan många år tillbaka. Beslutet motiverades med att Försvarsmakten behöver mer plats för sina övningar. Vi ska ha lämnat huset i höst.
I ett brev till områdets hyresgäster skriver Fortifikationsverket, som är den myndighet som förvaltar fastigheter för totalförsvarets räkning, att det rådande omvärldsläget gör att Livgardet och garnisonen i Kungsängen behöver byggas ut. All uthyrning av fritidshus och bostäder till privatpersoner inom området ska därför upphöra.
Förlängd uppsägningstid
Som plåster på såren har de flesta hyresgäster fått sin uppsägningstid förlängd från tre till sex månader.
”Vi förstår att många hyresgäster tycker att beslutet att avveckla uthyrningen av bostäder och fritidshus är ledsamt. Vi hoppas på förståelse för att förändringen är nödvändig sett till omvärldsläget”, skriver Fortifikationsverkets handläggare Ida Luther-Näsholm i ett brev.
Området behövs för övning
Verkets fastighetsdirektör Magnus Palm berättar att de aktuella husen inte ligger inne på själva regementet, utan på angränsande övningsområden.
– Husen är allt från gamla torp till mangårdsbyggnader som under lång tid har köpts i takt med att övnings- och skjutfälten utökats. En del av dem har därefter hyrts ut, beroende på Försvarsmaktens behov.
Ska Livgardet använda byggnaderna som logement eller liknande?
– Nej. Området ska användas till övningsverksamhet. Flera av husen är i mycket dåligt skick och kommer att rivas.
Erbjuder ni dem som nu måste flytta kompensation i form av exempelvis annat boende eller fritidshus?
– Nej. Det gör vi inte. De har i princip haft rivningskontrakt.

Göran Walldin, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, berättar att de boende i området en gång i tiden ingick en överenskommelse med Fortifikationsverket om att avstå ifrån besittningsskyddet. Det var dessutom ett villkor för att få hyra.
– Det som är speciellt i det här fallet är att det inte har varit ett tidsbegränsat avstående från besittningsskyddet, vilket är något mycket ovanligt. Det normala är en maxtid på fyra år. Förmodligen har Hyresnämnden – som handlägger sådana här ärenden – ansett att det har funnits starka skäl för ett icke tidsbegränsat avtal.
Vad kan hyresgästerna göra?
– Rent juridiskt finns det inte mycket att göra om avtalen har sagts upp med hänvisning till de skäl som anges i den tidigare överenskommelsen. Men tanke på det rådande omvärldsläget är det dessutom lätt att hävda att marken behövs för försvarsändamål.
– Samtidigt tycker jag att detta en moralisk fråga. Om man har bott så länge som en del har gjort, borde värden kunna erbjuda ett ersättningsboende, säger Göran Walldin.