Annons

Förtroendevalda har sista ordet i hyresförhandlingarna

Jönköping De förväntar sig noll kronor i hyreshöjning. Och de är redo för kamp. Erfarne Susanne Filipsson och nybörjaren Lena Johannesson i Växjö är hyresgäster vid förhandlingsbordet.
Foto: Annika Wallsson
,

Hyresgästen Lena Johannesson är med för första gången vid förhandlingsbordet, som förtorendevald i Hyrsgästföreningens förhandlingsdelegation, när nästa års hyra för Växjöbostäder ska göras upp.

– Vad jag förväntar mig? Jag förväntar mig att vi ska stoppa hyreshöjningar! säger hon med entusiasm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag har gått första utbildningen som Hyresgästföreningen ordnar. Det ska bli intressant att få sitta med i förhandlingarna och lära mig detta.

Susanne Filipsson har mångårig erfarenhet.

– Men det är ändå nytt i år. Vi möter ju ett nytt bolag och nya personer efter fusionen, säger hon och berättar vidare:

Annons
Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.

– Men det är intressant när man varit med ett tag, man får personkännedom och lär sig läsa mellan raderna. Jag har förhandlat med Hyresbostäder tidigare och vi hade ett väldigt bra förhandlingsklimat och stor respekt för varandra.

När en förhandlingsdelegation är fulltalig innebär det att de förtorendevalda kan rösta över förhandlingsledaren, som är en tjänsteman anställd hos Hyresgästföreningen.

Varför ska förtroendevalda ha sista ordet?

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

– Det är helt naturligt att det är så, vi är ju en medlemsorganisation. Sedan är våra betalda tjänstemän så duktiga på siffror, det är inte jag och det är inte heller min roll. Jag ska ha koll på boendet och hyresgästernas åsikter. Vi är som två ben, kan man säga. De anställda är verktyg och experter, och vi är väl oljan då! skrattar Susanne Filipsson.

Saknas tillräckligt många förtroendevalda så är det en tjänsteman, förhandlare, som äger besluten.

Annons

– Det är aldrig bra men eftersom vi har anställda så är det den bästa lösningen. Det är föreningsstyrelsernas uppdrag att få ihop en delegation och det är viktigt att satsa på valberedningen, säger Susanne Filipsson.

Notera: Klicka på tabellen i bildspelet så ser du den i sin helhet och en förklarande bildtext. Tabellen visar hur stora Hyresgästföreingens förhandlingsdelegationer är i kommunala bostadsbolag som har fler än 1 000 lägenheter i Kronoberg och Jönköpings län.

Läs mer: Anställda tar över när hyresgäster saknas i hyresförhandlingen

Fakta: » Hyresgäster i förhandlingen

Hyresgästföreningens årsmöte utser en förhandlingsdelegation som måste bestå av minst tre ledamöter, inklusive förhandlingsledaren, för att vara beslutande. Förhandlingsledaren är en anställd förhandlare, som även har rösträtt i delegationen men som kan röstas ned av de förtroendevalda.
Är förhandlingsdelegationen färre än tre ledamöter, ses den som rådgivande och förhandlingsledaren har mandat att fatta eget beslut.
Förhandlingsdelegationen är delaktig i alla förhandlingar som rör boendet, inte enbart hyresförhandlingar.
Även för stora privata hyresvärdar väljs en förhandlingsdelegation, exempelvis gentemot Riksbyggen i Jönköping.
Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror Ny regionordförande lämnar sina uppdrag Färre tar hjälp av Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.