Annons

Angelica får inte vara medlem – utesluts efter konflikt om hyror

Tranås Angelica Engvall och hennes grannar ifrågasatte hur hyresförhandlingarna går till där de bor. Efter en långdragen konflikt utesluts hon nu som medlem ur Hyresgästföreningen.
En kvinna står på en gata i Tranås. I bakgrunden syns en grupp andra kvinnor och män som samtalar med varandra. Kvinnan i förgrunden heter Angelica Engvall. Hon bär vinröd jacka och har glasögon och långt brunt hår.
Foto: Jenny Knutsson
Den tidigare förhandlingsdelegationen i Tranås bestod av åtta hyresgäster, men det är bara Angelica Engvall som inte längre får vara medlem.

Relationen mellan en grupp hyresgäster i Tranås och Hyresgästföreningen har varit ansträngd i flera år. Allt började med en hyresuppgörelse mellan föreningen och deras dåvarande hyresvärd 2016. Hyresgästerna menar att hyrorna höjdes för mycket och att uppgörelsen innehöll felaktigheter.

– Sedan dess har vi kämpat för att komma tillrätta med det, säger Angelica Engvall.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon var ordförande för den förhandlingsdelegation som senare utsågs bland boende hos hyresvärden Hembla i Tranås. Men relationen mellan delegationen och föreningen fortsatte vara ansträngd. Tidigare i år fråntogs de sina uppdrag, efter att det visat sig att de valts på ett felaktigt sätt.

Kort därefter fick Angelica Engvall ett rekommenderat brev där det står att regionstyrelsen har beslutat att utesluta henne som medlem ur Hyresgästföreningen.

– De påstår att jag inte följer deras värderingar, säger hon.

Läs ocksåMichel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i HyresgästföreningenMichel Rowiński på en innergård på Marmorvägen i Eriksberg i Uppsala.

”Vi kanske hade kunnat vara tydligare”

I brevet, som är undertecknat av tillförordnade regionordföranden Inger Borg, står att skälet till uteslutningen är att Angelica Engvalls agerande strider mot föreningens värdegrund. I den punkt i stadgarna som det hänvisas till står att förtroendevalda och anställda inte får agera diskriminerande eller kränkande.

Till vänster ett brev om uteslutning. Till höger en närbild på Inger Borg.
Brevet om uteslutning har undertecknats av Inger Borg, som är tillförordnad regionordförande i Sydost.

Enligt Inger Borg gäller detta alla medlemmar, oavsett om man är förtroendevald och aktivt representerar föreningen eller inte.

– Min uppfattning är klar där, även om vi kanske hade kunnat vara tydligare. Det finns också en punkt om uteslutning om det finns synnerliga skäl, och att inte följa värdegrunden kan vara ett sådant skäl.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Regionstyrelsen var enig i sitt beslut. Men exakt vad Angelica Engvall ska ha gjort för att bli utesluten vill Inger Borg inte precisera.

Annons

– Jag vill inte gå in på för mycket detaljer, framför allt för att ärendet är överklagat till förbundsstyrelsen och inte avgjort där än. Men det handlar om hur hon har agerat mot förtroendevalda och anställda inom föreningen, säger Inger Borg.

Krav på avgång

Hem & Hyra har tagit del av ett antal mejl som Angelica Engvall har skickat till personer som på olika sätt representerar föreningen. Hon kräver bland annat att regionstyrelsen och flera anställda på olika nivåer ska avgå.

– För jag tycker inte att de jobbar för oss hyresgäster.

Tycker du själv att du har gjort något fel?

– Jag kan till viss del ta om de tycker att jag har varit aggressiv i tonen. Men å andra sidan har jag ju inte fått någon respons när jag har ifrågasatt och då ökar frustrationen, säger hon.

Hon anklagar nu föreningen för att vilja tysta henne.

– Naturligtvis är det inte så. Det här är en demokratisk förening. Det ska vara högt till tak och man får verkligen lov att tycka precis vad man vill, både om Hyresgästföreningen och om vår förhandlingsstrategi. Men man måste tänka på hur man framför det, säger Inger Borg.

Hade det gått att lösa situationen på något annat sätt?

Annons

– Om vi inte hade varit mitt i en pandemi så hade vi kunnat sätta oss ner tillsammans och diskutera igenom det som har hänt. Från regionstyrelsens sida har vi erbjudit ett digitalt möte, men det har avböjts.

Ovanlig åtgärd

Att medlemmar utesluts är ovanligt. De senaste tio åren har det skett tre gånger tidigare i
region Sydost, som omfattar Östergötland, Gotland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar och Blekinge län.

Får nya medlemmar information om att de förväntas följa värdegrunden?

– Jag vet faktiskt inte. Men de borde få det. Annars är det någonting som vi borde se över, säger Inger Borg.

Angelica Engvall väntar på att förbundsstyrelsen ska ta ställning till hennes överklagande.

– De kan välja att utesluta mig, men de kommer inte att kunna tysta mig, säger hon.

Fakta: Så säger stadgarna

Så här lyder de två punkter i Hyresgästföreningens stadgar som Inger Borg hänvisar till:

1.2 Värdegrund

Hyresgästföreningen tror på människors vilja att engagera sig och ta ansvar både enskilt och tillsammans med andra. Hyresgästföreningen står för alla människors lika värde och rättigheter. Alla människor som delar vår värdegrund ska ha rätt att vara aktiva i föreningen, på lika villkor.
Diskriminerande agerande får inte förekomma bland våra förtroendevalda eller anställda, vare sig i eller utanför föreningen. Hyresgästföreningen ser diskriminering av människor som ett hot mot samhällsutvecklingen. Vi accepterar inte rasism, främlingsfientlighet eller annan kränkande behandling.

2.6 Uteslutning

Om synnerliga skäl föreligger kan regionens styrelse besluta att medlem, inom regionens verksamhetsområde, utesluts ur Hyresgästföreningen eller vägras inträde. Regionstyrelsen äger inte rätt att utesluta region- eller förbundsstyrelseledamot. Den uteslutne, eller den som vägrats inträde, kan överklaga beslutet till förbundsstyrelsen inom en månad från det att denne fick del av beslutet. Förbundsstyrelsen kan besluta att utesluta eller vägra inträde för personer i samtliga regioner.

Källa: Hyresgästföreningens stadgar

Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.