Annons

Fortsatt dödläge på Kronhjorten

Falköping Vissa hyresgäster fick höjd hyra efter ombyggnationen på Kronhjorten i Falköping. Andra håller fast vid sin gamla hyra. Konflikten mellan Fodret Förvaltning AB och Hyresgästföreningen kvarstår.
Foto: Kajsa Wedberg
I samband med upprustningen av Kronhjorten 22 i Falköping passade Fodret Förvaltning AB på att bygga nya lägenheter på en av huskropparna.

I oktober 2015 gjorde Hyresgästföreningen en akut utryckning till hyresgästerna på Kronhjorten 22 i Falköping. Målet för insatsen var de 92 lägenheterna i kvarteret Ranten på Järnvägsgatan mitt emot Resecentrum. Där hade hyresvärden, Fodret Förvaltning AB, skriftligen bett hyresgästerna att säga ja till en omfattande upprustning utan att berätta hur det hela skulle påverka hyran.

– Att fråga sina hyresgäster om de samtycker till en ombyggnation är helt i sin ordning. Men att göra det utan att berätta vad det kommer att kosta i form av höjd hyra, det är helt förkastligt. Det är verkligen att låta hyresgästerna köpa grisen i säcken, sade Hyresgästföreningens förhandlingschef Magnus Elsing.

Läs ocksåHyresgäster varnas för att köpa grisen i säcken

Fodret Förvaltning ville bland annat byta fönster, sätta in säkerhetsdörrar, glasa in och förstora befintliga balkonger samt bygga nya balkonger till lägenheter som saknade sådana. Dessutom passade värden på att bygga ytterligare tre våningar på en av huskropparna. Men trots att bolaget tecknat förhandlingsordning med Hyresgästföreningen hade någon förhandling om den följande hyreshöjningen inte skett.

”Skriv inte på när hyresvärden vill att ni säger ja till ombyggnation”, sade Hyresgästföreningen till hyresgästerna.

Även själva byggtiden blev en prövning för hyresgästerna. Flera vittnade om ett infernaliskt oväsen som gjorde det outhärdligt att vistas i lägenheterna. Men när Hyresgästföreningen krävde hyresreducering för störningarna sade värden nej.

Läs ocksåOjämn kamp mot oljud

Vad hände sedan? 

– Egentligen ingenting. Vi har försökt förhandla med Fodret Förvaltning men det har inte funnits förutsättningar att komma överens, säger Magnus Elsing.

Annons

Så det blev ingen hyreshöjning?

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

– Hittills bara för vissa hyresgäster. De som valde att skriva på lappen om samtycke. Från Hyresgästföreningens sida har vi rekommenderat hyresgästerna att inte godta höjningen utan fortsätta betala den gamla hyran. Det har flera av våra medlemmar gjort. Sen finns det hyresgäster som betalat den nya hyra som hyresvärden aviserat, säger Magnus Elsing.

Hur fastställdes hyran för de nybyggda lägenheterna?

– De har aldrig varit föremål för förhandling. Men när det gäller lägenheter där en hyresgäst har flyttat ut och en ny har flyttat in så har hyresvärden frånträtt förhandlingen i den delen och satt egen hyra.

Vad händer nu?

– Vi kommer att åka till Kronhjorten för att ha ett möte med hyresgästerna nu i maj. Målet är förstås att få den förhandlingsordning vi har med Fodret Förvaltning att fungera som den ska, säger Magnus Elsing.

Annons

Fodret Förvaltnings ägare Kurt Nilsson vill inte kommentera situationen utan hänvisar till Sofia Nissmo på Fastighetsägarna som sköter förhandlingarna åt bolaget.

– Eftersom vi är mitt uppe i en förhandling kan jag inte gå in på några detaljer, säger Sofia Nissmo.

Varför har förhandlingarna dragit ut så på tiden?

– Det kan jag inte svara på nu. Men när uppgörelsen är klar kan jag berätta mer, säger Sofia Nissmo.

 

Läs också Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året” 30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.