Annons

Hyresgäster varnas för att köpa grisen i säcken

Falköping "Skriv inte på när hyresvärden vill att ni säger ja till ombyggnation!" Det är Hyresgästföreningens budskap till hyresgästerna på Ranten i Falköping.
Foto: Magnus Elsing
Hyresgästföreningens förtroendevalda Kerstin Allestam och Susanne Persson skyndade på onsdagskvällen till Ranten i Falköping för att varna hyresgästerna.

Under onsdagseftermiddagen trummade Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Elsing ihop ett gäng som snabbt kunde åka till Falköping och området Ranten.

– Nu är det bråttom! Hyresvärden har tydligen skickat ut vaktmästare för att hämta in hyresgästernas svar redan i dag, så jag hoppas att vi inte kommer för sent, säger Elsing. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bakgrunden är att hyresvärden Fodret Förvaltning AB planerar att rusta upp sina 92 lägenheter i området. Med anledning av det lämnade man i slutet av förra veckan en lapp i hyresgästernas brevinkast. Man ville veta vilka hyresgäster som säger ja till åtgärder som byte av fönster, isättning av säkerhetsdörr, nyproduktion av balkong samt inglasning och förstoring av befintlig balkong. 

– Att fråga sina hyresgäster om de samtycker till en ombyggnation är helt i sin ordning. Men att göra det utan att berätta vad det kommer att kosta i form av höjd hyra, det är helt förkastligt. Det är verkligen att låta hyresgästerna köpa grisen i säcken, säger Elsing.

Annons

För det var den detaljen som saknades på Fodret Förvaltnings papper. Där stod varken något om beräknad hyreshöjning eller någon kontaktinformation för den hyresgäst som har frågor att ställa. 

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Hyresvärden har inte talat med Hyresgästföreningen alls om detta och har följdaktligen inte heller förhandlat om vilken hyreshöjning åtgärderna medför, säger Sune Pedersen på Hyresgästföreningens juridiska avdelning. 

Hyresgästföreningens utsända hoppades hinna nå alla hyresgäster innan de skrivit på värdens papper och kommer att bjuda in till ett bostadsmöte då hyresgästerna är välkomna att ställa frågor. 

Annons

Hem & Hyra har under onsdagen sökt Fodret Förvaltning AB:s vd Kurt Nilsson. Men har inte lyckats nå honom. 

Läs ocksåElena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.