Annons

Ojämn kamp mot oljud

Kristinehamn På onsdag- och torsdagskvällar vill Pernilla inte gå hem från jobbet i fabriken. För då har dansstudion under hennes lägenhet kvällskurser.

Hon hade inte en tanke på att det skulle bli oljud från dansstudion under när hon fick veta att den skulle öppna under henne.
– Jag tog för givet att den skulle ljudisoleras, säger Pernilla Maxe.

Hon har bott i den luftiga trean med sin dotter i dryga två år. När de flyttade in höll dansstudion under på att göras i ordning.
Men omgående blev det problem med högt ljud.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Dottern kan inte vara här och göra läxorna och jag drar mig från att gå hem de kvällar som är värst. Men var ska man ta vägen? Det händer att blomkrukorna i fönstret hoppar av ljudet.

Den första ljudmätningen som miljökontoret i Kristinehamn gjorde indikerade på för höga ljudnivåer: 35-37 decibel. Socialstyrelsens riktvärde från musikanläggningar är 25 decibel.

– Det hördes musik, stolskrap och stampningar i golvet. När det gäller musik är riktvärdet lägre än vid andra ljud eftersom det ses som mer störande, säger Therese Alstad som är miljöinspektör vid Kristinehamns kommun.

Annons
Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

När dansstudion sedan skulle göra en egen mätning gjordes den under en fredag då en balettklass med barn hade lektion.
– Då var det betydligt tystare än vid första tillfället, säger Therese Alstad.

Trots att miljönämndens mätning visar på för höga ljudnivåer, tyder hyresvärden Kurt Nilsson rapporten som att det det inte är ett problem.

– Det är inte så högt att det ska ses som ett problem, det är under gränsvärdet. Vi följer de lagar och förordningar som gäller, säger Kurt Nilsson som tillägger att han får fler samtal från 25 lägenheter i Kristinehamn än från övriga 100 lägenheter i beståndet.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Kan inte det betyda att det är problem just där då?
– Jodå, men det de ringer om är en hyresgäst som stör – inte om att några ungdomar vill dansa. Det tycker jag att de ska få göra. Om det sedan visar sig att det ligger över nivåerna, då får vi titta på det då, säger han.

Annons

Hyresgästföreningens Ingemar Fornemo tycker att det är en märklig tolkning av mätningen.

– Direkt felaktig vill jag säga. Miljönämndens bedömning var att bullerstörningen från dansstudion, utifrån både ljudnivå och frekvens, utgjorde en olägenhet för de boende. Dansstudion förelades till och med att vidta åtgärder. Hur hyresvärden får det till att störningarna är små, det förstår inte jag, säger han.

Fakta: Buller i bostaden

Det kan vara krångligt att få hjälp mot buller i bostaden eftersom det är olika instanser beroende på vad det är för slags buller:Är det hissen eller ventilation i fastigheten som bullrar så kontaktar du hyresvärden och miljökontoret i din kommun. Är det från en annan fastighet eller till exempel restaurangverksamhet: miljökontoret.Är det trafikbuller kontaktar du kommunen vid mindre gator – Trafikverket vid större vägar.

Läs också Ewas bullerfasa fortsätter – värden och gymmet skyller på varandra Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.