Annons

Fortsatt krav på 50 procent mer

Gävleborg Det är ingen liten renovering Diös gör i Wasahuset i Gävle. Allt blåses ut i lägenheterna. Men hyreshöjningen efter renoveringen är också allt annan än liten, över 50 procent.

När Diös renoverar det så kallade Wasahuset vid Nygatan/Kaplansgatan så är det storsläggan man använder. Inget blir kvar i lägenheterna. Och allt som sätts in i de gamla lägenheterna är sprillans nytt.

När renoveringarna startade talade Diös om att man ville göra om lägenheterna så att de skulle hålla nybyggnadsklass.
Men det är ett argument som varken hyresgästerna eller Hyresgästföreningen köpt.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

– Det de gör är inte rimligt. Det är klart att det blir slitage på ett hyreshus men man behöver inte sätta in Marbodalkök. Man behöver inte välja det dyraste, säger en av de hyresgäster Hem & Hyra talat med.

Efter renoveringen vill Diös alltså höja hyrorna i fastigheten med över 50 procent. En trerummare som tidigare hade en månadshyra på 7 600 kronor kommer när renoveringen är klar att kosta 11 424 kronor.

Annons

Hyresvärden har också infört en tidigare okänd kontraktshantering under tiden renoveringen pågår.
När en lägenhet ska renoveras erbjuds hyresgästerna i den att flytta till en annan lägenhet i huset men de informeras om att de då måste skriva ett nytt kontrakt bland annat för att försäkringarna ska gälla.

Läs ocksåDubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”Tvådelad bild: Porträttfoto på Magnus Lager i färgglad rutig skjorta, Hoforshus-skylt på en tegelfasad med fönster. Hyreshöjning Hoforshus 2025

Hyresgästerna uppmanas alltså att säga upp sina gällande kontrakt och att skriva ett nytt på en evakueringslägenhet.
När renoveringen är klar har Diös sagt att de kommer att ge hyresgästerna ett nytt kontrakt på den gamla lägenhet men då är det den nya hyran som gäller.

– Den här hanteringen är inte förenlig med lagstiftningen, säger Owe Hellberg, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Gävle.

Magdalena Sandberg, ärendehandläggare på Hyresgästföre­ningen, kommenterar så här:

Annons
Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

– Att säga upp ett kontrakt och skylla på försäkringen håller inte. Det är upp till varje hyresgäst att ha en hemförsäkring, det är inget som hyresvärden kan styra över. Det finns inget stöd i lagen för att en hyresgäst måste ha en hemförsäkring, men det är naturligtvis ett bra skydd att vara försäkrad.

Diös drog i somras ärendet med de nya hyrorna till hyresnämnden men drog under hösten tillbaka sitt ärende därifrån. Läs mer här.
När Hem & Hyra kontaktar Diös för att ställa frågor i ärendet meddelar deras kommunikationschef att företaget inte ger kommentarer till media.

Läs också Nytt fall av köfusk – använde vännens ködagar för att gå före i bostadskön 30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.