Annons

Fortsatt manlig dominans bland ledamöterna i nämnden

Skåne En stor chans för en man. Och förmodligen någon runt 59 år. Så ser sannolikheten ut för vem som avgör de skånska hyresgästernas ärenden i hyresnämnden.

Om en hyresgäst hamnar i konflikt i hyresnämnden med sin värd om hyra eller störningar så ligger makten över utgången i händerna på tre personer, två intresseledamöter och ett hyresråd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Intresseledemöterna, idag totalt 94 i Skåne, tillsätts av intresseorganisationer som Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna och deras röster väger lika tungt som hyresrådets, den enda juristen i sammanhanget.

För två år sedan granskade Hem & hyra sammansättningen av intresseledamöterna vad gäller kön och ålder. Uppföljningen visar att det ser i princip likadant ut idag som då. Det är mer sannolikt att en hyresgäst möts av manliga ledamöter än kvinnliga. Det är förmodligen även någon som är född på 50- eller 60-talet. Medelåldern ligger fortfarande på 59 år.

Det enda kravet som hyresnämnden ställer är att intresseledamöterna ska tillföra erfarenhet från sitt område. Kön, ålder eller annan bakgrund bedöms inte.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

På hyresnämnden i Malmö finns fyra hyresråd och samtliga är kvinnor. Susanne Björkman Ragnarsson är en av dom och även chef för nämnden. Hon kan inte se något scenario där kravsystemet ändras

Annons

–  Det finns inte någon sådan diskussion utan kommer att fortsätta se ut så här. Regeringen lade en remiss i somras där nämnderna ska vara kvar i dess nuvarande form.

–  Vi får inte in så mycket nya ledamöter i varje omgång. Jag har tio års erfarenhet och det sker ingen större förändring. Många gånger är det samma personer som är kvar.

Läs ocksåFörhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spisEn man i svarta kläder sträcker sig fram och lägger in ved i en öppen spis. I bakgrunden sitter en man i en soffa.
Susanne Björkman Ragnarson, chef på hyresnämnden i Malmö

Yngst på den skånska listan är Linn Hylén, född 1987, representant för hyresgästföreningen och i minoritet som kvinna bland ledamöterna.

– Jag har inte reflekterat över det så mycket. Man har inte träffar för alla så mycket. Jag har tänkt mer på ålderskillnaden.

Hur tror du den påverkar besluten?

–  Det kan säkert påverka en del. Men när jag gick utbildningen i Malmö sa de att en överväldigande del av dom från domstolen [hyresråden] är kvinnor och att det vägs upp där. Män över en viss ålder har en tendens till vissa åsikter men det är ju inte bara dom som bestämmer här.

Annons

I andra änden av listan finns Bengt Gyllenros, äldst med födelseår 1937 och även han föreslagen av Hyresgästföreningen. Han tror inte att könsfördelningen har någon större betydelse.

–  De gånger jag har varit inne har det varit ömsom män och kvinnor. Jag har inte tänkt på fördelningen.

Att medelåldern ligger på 59 år tror han kan ha att göra med tidsbrist och intresse.

–  Tittar man på rekryteringsprocessen för ledamöter så är det lika illa som i föreningslivet. Intresset finns inte tydligen. Vi lever annorlunda idag än förr i tiden. Långt tillbaka arbetade vi och bodde i kvarteret bredvid. Idag jobbar man och pendlar och sedan ska man köra barn hit och dit. Det här beror på var i livet man befinner sig.

Hyresnämnden i Malmö

Fakta: Så funkar det

Svensk handel, Riksbyggen, Visita, SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen föreslår ledamöter till hyresnämnden i Malmö. De hanterar mål som rör både bostäder och lokaler. Ersättningen ligger på 600 kronor per dag men omfattar inte förlorad arbetsinkomst. Direktivet går ut på att de ska tillföra erfarenhet från sitt område men ställer som i fallet med tingsrätternas nämndemän inget krav på representativ av allmänheten.

Fakta: De skånska intresseledamöterna

Fakta: De skånska intresseledamöterna

Totalt 94 personer 2018, 2016 var de 95. Medelåldern ligger nu som då på 59 år.

När är de födda?

30-tal: 2 (2)

40-tal:21 (27)

50-tal:30 (33)

60-tal:25 (20)

70-tal:14 (23)

80-tal: 2 (2)

Hur många män och kvinnor?

Kvinnor: 30,9 % (30,5%)

Män: 69,1 % (69,5%)

Fotnot: Inom parantes anges siffrorna från 2016

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.