Annons

Fortsatt svalt intresse för hyresgarantier

Nyheter Ytterligare tre kommuner har ansökt om statliga hyresgarantier. Men det är fortfarande långt ifrån regeringens målsättning och det är främst äldre personer som utnyttjar garantin.​

​I tisdags var det sista dagen för kommunerna att lämna in sina ansökningar om statliga hyresgarantier för perioden mars-maj.

Annons
Och tre nya kommuner har lagts till den skrala listan av kommuner som hitintills sökt bidrag, Gotland, Luleå och Strängnäs.
Det betyder att totalt tio kommuner ansökt om sammanlagt 68 garantier, långt ifrån regeringens förväntade antal på 20 000 garantier.
Hyresgarantierna är ett borgensåtagande från kommunernas sida om att garantera hyran i minst sex månader för personer med svårigheter att etablera sig på bostadsmarknaden.
I gengäld får kommunerna ett statligt bidrag på 5 000 kronor per garanti.
Inför 2008 anmälde 20 av landets 290 kommuner intresse för garantierna, tio av dem har nu alltså ansökt om pengar.
När garantierna infördes förra sommaren marknadsfördes de som en möjlighet för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden.
Men nu visar det sig att det främst är äldre personer i åldern 35 – 64 år som använt sig av garantin, enligt Susann Bard vid Statens bostadskreditnämnd, BKN, som administrerar garantierna.
– Ja, vår genomgång visar att det främst är personer som är lite äldre som utnyttjar möjligheten, säger hon.
Tobias Olsson är verksamhetschef vid ungdomsorganisationen jagvillhabostad.nu. Han är inte förvånad över det låga intresset bland Sveriges ungdomar.
– Nej, informationen om garantierna har i allmänhet varit mycket dålig och vi vet av erfarenhet att ungdomar har svårt att ta till sig kommuninformation. Sedan är ju själva namnet ”hyresgaranti” ett väldigt osexigt ord som är svårt att marknadsföra, säger Tobias Olsson som trots det inte vill skrota garantierna.
– Så länge ungdomarnas förutsättningar på bostadsmarknaden inte stämmer överens med villkoren, med krav på fast anställning med mera, är hyresgarantierna ett steg på vägen, säger han.
De 68 garantier som hittills har utfärdats är jämt fördelade mellan kommunala och privata hyresvärdar, enligt BKN.
 
 

Annons
Fakta: Flest lediga lägenheter i Ydre

Kommuner som har sökt pengar till hyresgarantier:

NybroHässleholmKungälvSvenljungaGnestaLekebergSkövdeGotlandLuleåSträngnäs
Källa: BKN

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Staten föreslås ta över floppsatsning Flopp för satsningen på att ge unga bostad Kommunerna nobbar stöd till lägenhet Hyresgarantier floppar fortfarande Här kan du söka hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.