Annons

Förvaltaren vill ändra villkoren för förhandlingarna

Sundbyberg Förvaltaren har sagt upp det avtal som ger Hyresgästföreningen förhandlingsmandat för alla hyresgäster. ”Det är förödande” säger Anita Granqvist, Hyresgästföreningen Sundbyberg.

Förhandlingsordningen, det grundavtal som finns mellan bostadsbolag och hyresgästförening, har sagts upp till den 30 juni. 

– Avtalet har tjänat väl under åren. Nu går vi in i en tid med många förhandlingssituationer och ett högt tempo. Därför är det dags att förnya villkoren i förhandlingsordningen, säger Karin Strömberg Ekström, chef Förvaltning och uthyrning på Förvaltaren i ett pressmeddelande.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Anita Granqvist, ordförande i Hyresgästföreningen Sundbyberg, fick beskedet utan förvarning i brev från Förvaltaren.

– Det är förödande. Vi har ett antal renoveringsprojekt på gång och nu lär de inte förhandla med oss innan en ny förhandlingsordning finns på plats, säger hon.

Förhandlingsordningen är ett avtal mellan hyresvärden och hyresgästföreningen som innehåller regleringar om att parterna har förhandlingsskyldighet, hur tvister ska lösas och att samtliga hyresgäster omfattas, bland annat. Vad som specifikt ska ändras vill inte bostadsbolaget gå in på.

Annons
Läs ocksåEfter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäktEn bill på en tagg och bredvid Michelle Komulainen som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Vi vill förnya förhandlingsordningen till dess innehåll. Vi saknar kontinuitet i samtal och förhandlingar. Det har passerat många förhandlingsledare under kort tid och vi upplever att förhandlingarna tar för lång tid, ställs in och får börja om när det kommer en ny förhandlare, säger Anders Sundqvist, kommunikationschef på Förvaltaren.

Här får han medhåll av Hyresgästföreningen lokalt i Sundbyberg.

– Det har varit ett jätteproblem. Just nu har vi en nödlösning. Men vi förtroendevalda är samma, vi får fajtas som attan, säger Anita Granqvist.

Läs ocksåÖverturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde"Barcelona, protester överturism

Men på Hyresgästföreningens regionkontor misstänker man att Förvaltaren med uppsägningen vill inskränka hyresgästernas förhandlingsrättigheter.

– Att regionkontoret bytt förhandlare har ingen påverkan avseende förhandlingsordningen utan påkallar en part förhandling kommer Hyresgästföreningen självfallet till förhandlingsbordet i det fall en förhandlingsordning finns, säger Sara Kristensson, gruppchef på förhandlingsenheten.

Annons

I ägardirektivet, kommunens styrdokument för bolagen i Sundbyberg, finns skrivningar om att ”vara en god hyresvärd för sina hyresgäster” och ”öka hyresgästernas möjligheter till inflytande över sitt boende”.

– Mycket av vår verksamhetsutveckling bygger på hyresgästernas synpunkter. Vi plockar in dem i årliga mätningar och har en hög ambitionsnivå. Det är viktigt att knyta ihop med Hyresgästföreningen och förhandlingarna måste haka vid där, säger Anders Sundqvist.

Kommer inte parterna överens om en ny förhandlingsordning kan frågan komma att avgöras i hyresnämnden.

Fakta: Förhandlingsordning

Förhandlingsordning är ett avtal mellan en hyresvärd och Hyresgästföreningen om att förhandla hyran för alla i ett visst hus.
Saknas förhandlingsordning ska hyresvärden begära hyreshöjning av varje enskild hyresgäst.
Vid en uppsägning kan hyresnämnden pröva om förhandlingsordning innebär ”väsentliga fördelar för hyresgästen”. Enligt praxis räcker det med att 30 procent att hyresgästerna i en fastighet är positiva till att omfattas av förhandlingsordning för att en sådan kan fastställas.
Om hyrorna inte förhandlas kollektivt kan du ändå få hjälp av Hyresgästföreningen om du är medlem.

Läs också Här är hyresgästernas största problem – vanliga frågan i topp: "Många är oroliga" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.