HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fotboll för ett tryggare Öxnehaga

Jönköping Öxnehaga i Jönköping har tampats med en del sociala oroligheter. Men en fotbollscup blev en vändpunkt för området.

Hur skapar man ökad trygghet i ett bostadsområde? Hyresgästföreningen i Jönköping tog hjälp av en praktikant med uppdraget att bygga förtroende hos områdets ungdomar.

Alen Yakob utbildar sig till fastighetsförvaltare. Under sin sex veckor långa praktik hos Hyresgästföreningen. I det nya föreningshuset på området knöt han kontakt med ungdomar och fångade upp deras intresse för en fotbollscup. 

Läs ocksåDe lär känna Sverige med nål och tråd

– Det handlar om att hjälpa ungdomar att på egen hand anordna projekt. Jag har fungerat som bollplank och hjälpt till att genomföra arrangemanget, säger Alen Yakob.

Resultatet blev en stor fotbollscup med 12 anmälda lag och 120 spelare i åldern 12 till 16 år. Spelade gjorde allt från glada amatörer till mer rutinerade hobby-spelare. 

– Det kom en stor publik. Dagen blev en succé, konstaterar Alen Yakob. 

Läs ocksåMiljöinspektören: Stärk hyresgästernas rättigheter

Nu planerar Hyresgästföreningen i Jönköping att anordna ytterligare en fotbollscup i höst. Genom ökad närvaro i föreningshuset ska de också entusiasmera ungdomar till att skapa andra evenemang.

– Vi vill att de ska komma in i föreningslivet. Det bidrar till mer trygghet och engagemang i området, säger Gabriela Panevska-Ilik, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen. 

Läs också Bernt fick vänta två år på badrum - huset blev tvångsförvaltat Bo anklagades för sabotage – för att locka dit Uppdrag granskning Hot om höga viten i Blötberget: Toavatten i pannrummet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.