Annons

Frågor och svar om tvättstugerätt

Nyheter Tvättstugor är en klassisk arena för konflikter, inte bara grannar emellan. Många hyresgäster undrar också vilka krav man kan ställa på hyresvärden. Här är några frågor och svar.
Foto: Gry Ellebjerg
Tvättstugor kan se ut på olika sätt. Hyreslagen säger bara att det ska finnas tvättmöjligheter inom fastigheten eller inom rimligt avstånd från den.

Hur många maskiner eller tvättider har jag rätt att kräva?
Svar: Det finns inget specificerat i hyreslagen, bara att det ska finnas tillgång till tvättmöjligheter. Normalt i branschen är ändå att det finns minst två tvättmaskiner i en fastighet, plus torktumlare och eventuellt torkskåp. Om det är fler än 20-30 hushåll behövs fler maskiner. Vanligen ska man kunna tvätta en gång i veckan, i tretimmarspass, men det finns inga skrivna regler om detta.

Kan jag begära att det ska finnas mangel och grovtvättmaskin?
Svar: Nej, det finns ingen sådan regel och om det inte fanns sådan utrustning när du flyttade in kan du inte kräva det. Men fanns det då så ingår det i kontraktet. Då ska det finnas kvar och fungera.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Får värden minska vår tillgång till tvättstugan eller ta bort mangeln?
Svar: Nej, det får betraktas som att det ingår i ditt hyresavtal och fastighetsägaren får inte ensidigt försämra dina tvättmöjligheter. Förändringar ska förhandlas, så kontakta Hyresgästföreningen.

Får min hyresvärd kameraövervaka tvättstugan?
Svar: Det kan vara tillåtet, men då ska det finnas ett legitimt syfte, tydlig information om detta och rutiner för att gallra bort filmmaterialet efter en viss tid.

Annons

Tvättstugan ska renoveras. Har jag rätt att få tillgång till en alternativ tvättstuga under tiden?
Svar: Ja, det måste ordnas annars är det ett solklart fall för sänkt hyra. Om det däremot är en maskin som går sönder kan man få acceptera att det kan gå ett par dagar innan den är reparerad.

Läs ocksåVar tredje hyresgäst missnöjd med städningen i tvättstugan

Kan jag bli avstängd från tvättstugan för att jag har städat dåligt – eller kan jag till och med bli vräkt?
Svar: Hyresnämnden skulle knappast godkänna en uppsägning bara på grund av att du städar dåligt. Det ska mycket mer till än så. Du kan inte heller bli avstängd. I ditt hyresavtal ingår att du har tillgång till tvättstugan.

Kan jag ta över någon annans tid om personen inte har börjat tvätta en timme efter att tvättiden började?
Svar: Nej, inte generellt. Vissa hyresvärdar har den typen av ordningsregler i sina tvättstugor och då är det okej, men om det inte uttryckligen står i reglerna har du inte rätt att gå in på någon annans tid.

Alla hyresgäster kan gå in i tvättstugan när som helst och jag har fått kläder stulna. Är värden ansvarig?
Svar: Nej, det är nog svårt att hävda, men du kan polisanmäla och försöka med försäkringsbolaget. Du kan också gå ihop med grannarna och be hyresvärden att inrätta elektroniska lås som gör att bara den som har tvättid kan komma in.

Annons
Läs ocksåHovrätten: För långt att ha 150 meter till tvättstugan

Min fina blus fick ärmen avsliten i tvättmaskinen. Ska värden ersätta den?
Svar: Det är nog svårt att få igenom, såvida det inte har varit fel på maskinen tidigare och det har felanmälts till hyresvärden utan att något har gjorts.

Hur långt får det vara till tvättstugan?
Svar: I lagen står bara att tvättmöjligheter ska finnas inom fastigheten eller inom rimligt avstånd från den. För nybyggen gäller att det inte bör vara längre än 25 meter.

Läs också Ingemar ser till att tvättstugan funkar Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad" Dyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.