Annons

Var tredje hyresgäst missnöjd med städningen i tvättstugan

Nyheter En tredjedel av alla hyresgäster som tvättar i gemensam tvättstuga tycker inte att den är tillräckligt städad och ren, visar Hem & Hyras undersökning. Kvinnor och äldre är mest missnöjda.
Ostädat i tvättstugan - vem har ansvaret? Hyresvärden ska se till att allt fungerar och är fräscht, hyresgästerna har ansvar för att städa upp ordentligt efter sina pass.

Hem & Hyra har låtit undersökningsföretaget Skop fråga 1 000 hyresgäster om deras tvättvanor. Andelen som brukar använda gemensam tvättstuga har minskat stadigt – från 77 procent år 2007 till 68 procent år 2018.

Av dem tycker var tredje att tvättstugan inte är tillräckligt städad och ren. Kvinnor är mer missnöjda än män och äldre är mer missnöjda än 30-45-åringar.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Dålig städning kan väcka starka känslor. Särskilt i ett utrymme som ska delas av många – och där syftet ju är att få bort smuts. Kanske är det rentav farligt?

I våras varnade två forskare i Hem & Hyra för att resistenta bakterier kan spridas via gemensamma tvättstugor.

Men Agnes Wold, professor i mikrobiologi vid Göteborgs universitet, säger tvärtom att det är jättebra att dela tvättmaskiner med andra.

Läs ocksåIngemar ser till att tvättstugan funkar

– Teoretiskt sett kan du få någon annans bakterier den vägen, men det är inget ideal att bara gå omkring med sina egna. Det kan tvärtom leda till ett försvagat immunförsvar.

Risken att smittas av farliga bakterier i tvättstugan är mycket liten, jämfört med andra vägar, påpekar professor Wold.

Annons

– Vi tar ju andra i hand! Och folk åker gladeligen till Thailand där man närmast garanterat får på sig resistenta bakterier. Så om man är rädd är det nog bättre att stanna hemma och köra ett pass i tvättstugan.

Läs ocksåHovrätten: För långt att ha 150 meter till tvättstugan

Om den är välstädad eller ej spelar ingen roll för smittspridningen, enligt Agnes Wold.

Däremot finns det andra skäl att städa. Inte minst är det ett sätt att visa hänsyn till sina grannar. Men vem ska göra vad?

Grundprincipen är att varje hyresgäst ska städa efter sig efter tvättpasset.

Att använda ”sunt förnuft” eller ”lämna tvättstugan i det skick du själv önskar finna den” är vanliga uppmaningar. Problemet är bara det kan tolkas olika.

Minimikrav är nog ändå att ta bort ludd och damm ur torktumlare och torkskåp, tvätta ur tvättmedels- och sköljmedelsfack, kolla att tvättrumman än tom och ren, torka av maskiner och bänkar och sopa upp eventuellt spill på golvet.

Annons

En del hyresvärdar har också ordningsregler om att våttorka golvet .

– Ja, det blir ju jättedammigt annars! Men det vanligaste är nog att folk inte gör det, medan andra hyresgäster är väldigt nogsamma, säger Ebba Kellander, vd för Hogstadius fastigheter i Mjölby.

Fastighetsägaren har ansvar för den mer allmänna städningen som fönsterputs, rengöring av golvbrunnar och damning. Det är vanligt att man anlitar städbolag som regelbundet håller efter tvättstugorna och även storstädar ibland.

Även hyresvärdar förväntas ju följa ”sunt förnuft” och en välskött tvättstuga brukar ge nöjdare hyresgäster.

Fakta: Ostädat? Gör så här:
  • Ludd, spill och skräp är grannens ansvar. Tänk över om det är värt att lägga energi på att klaga eller om du blir lyckligare av att själv ta bort grannens ludd.
  • Om du vill klaga, skriv inte en lapp! Det leder bara till konflikt. Gå i stället till grannen och prata, vänligt och konkret. Beskriv vilka konsekvenser det får för dig.
  • Om du inte vet vem som är skyldig eller samtal inte hjälper, vänd dig till hyresvärden. Be dem informera tydligt om vilka regler som gäller. Kanske är det du själv som har för höga krav, eller grannen för låga.
  • Ingrodd smuts, damm på rörledningar och smutsiga fönster är hyresvärdens ansvar, liksom förstås att all utrustning fungerar. Om det missköts ska du anmäla till hyresvärden.
  • Om det inte hjälper kan du kontakta Hyresgästföreningen på telefonnummer 0771-443 443. Det kan till exempel leda till krav på åtgärder eller att man sätter upp villkor om städningen i nästa hyresförhandling.
Läs också Frågor och svar om tvättstugerätt Dyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronor Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.