Annons

Ingemar ser till att tvättstugan funkar

Nyheter Ingemar Ek har jobbat med teknik hela livet. Nu är han pensionär och har tid över. Men viktigast av allt: Han gillar människor och att tvätta. Ett bra cv för hans uppdrag.
Foto: Per Groth
Ingemar Ek har anlitats som tvättstugevärd av Köpingsbostäder. Han håller ordning och informerar nyinflyttade om hur tvättstugan fungerar.

Redan när han fick sin första kostym och mamma hade mycket att göra, lärde han sig att stryka kläder. Nu är Ingemar Ek 74 år och han tycker fortfarande det är viktigt och roligt att få tvätten ren och slät.

Så när Köpings bostads AB ville ha en tvättstugevärd anmälde han sitt intresse.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Uppgiften är att hålla koll på att tvättstugan är städad och trevlig, informera nyinflyttade om hur den fungerar och lösa mindre problem om han kan.

– När jag är hemma tar jag alltid en lov in och kollar hur det ser ut. Många glömmer luddet i torktumlaren. Andra sopar inte upp om de har spillt. I så fall fixar jag det. Det är inte värt att hetsa upp sig för, säger han.

Ingemar visar runt i ”sin” tvättstuga på gatuplan i ett av Köpings rosa höghus. Beskriver hur golvbrunnar och rör behöver rengöras ibland, visar det dolda filtret i torktumlaren som ingen vanlig hyresgäst kommer åt, suckar lite åt att handdukar försvinner, drar med handen i tvättmaskinernas gummiringar.

Annons
Läs ocksåVar tredje hyresgäst missnöjd med städningen i tvättstugan

– Har jag tur så hittar jag en guldtia! Men oftast är det bara glitter från damernas blusar.

När någon får problem i tvättstugan hör de ofta av sig till Ingemar först. En maskin kan ha stannat för att den är för tungt packad. Sådant och andra enklare fel fixar han direkt i stället för att ringa efter service.

Men vad får han ut av uppdraget? Det blir en ersättning på ”några hundra” i månaden, men i övrigt är det mest en bra känsla.

Läs ocksåFrågor och svar om tvättstugerätt

– Jag är pensionär och har tid. Jag tycker att det blir lite trivsammare på det här viset, säger Ingemar, som också är engagerad i Hyresgästföreningens trivselgrupp i området.

Annons

För Köpings bostads AB har tvättstugevärdarna blivit en lyckad institution. Om de får signaler om problem i någon tvättstuga så försöker de hitta någon hyresgäst som vill ta uppdraget, säger marknadschef Lena Ekman.

– Det finns ju inget ställe där grannar kan bli så osams som i tvättstugan. Kan vi undvika sådana konflikter ökar trivseln och tryggheten och det är jättemycket värt.

Läs också Hovrätten: För långt att ha 150 meter till tvättstugan Så slipper ni bråka om stök när ni flyttar ihop: ”Spara in på egen tid” Dyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.