Annons

Framtiden oviss när värstingvärd gick i konkurs: ”hoppas allmännyttan köper tillbaka”

Nyheter När värden vägrade betala för vatten och avlopp sattes huset under tvångsförvaltning. Nu har ägaren gjort konkurs och hyreshusen i ångermanländska Undrom ska säljas. Under tiden fortsätter kommunala Solatum som förvaltare. ”Jag hoppas att allmännyttan köper tillbaka husen”, säger hyresgästen Rita Johansson.
Undrom, Kalknäsvägen, värsta värden, fastighetsägare i konkurs, Kalknäsvägen
Foto: Åsa Eriksson
Hyresvärd sökes. Tvångsförvaltning och konkurs. Hyresgästerna i ångermanländska Undrom har fått varit med om mycket de senaste åren. Nu är deras hem på nytt till salu.

De 19 lägenheterna i Undrom, tre mil från centralorten Sollefteå, drogs med höga förvaltningskostnader. Därför sålde allmännyttiga Solatum husen för den modesta summan 450 000 kronor under våren 2014.
Men det blev inte som vare sig kommunen eller Solatum hade hoppats på. Ganska snart så slutade den nya värden, Demo fastighetspartner i Småland, att betala fakturorna för vatten och avlopp.
– Jag har inte betalat fakturorna för att de är felaktiga, sa Risto Rundgren, ägare till Demo fastighetspartner, i samband med att Hem & Hyra placerade honom på listan över Sveriges sämsta hyresvärdar tidigare i år.

Det fanns andra brister i boendet som värden inte visade något större intresse av att åtgärda. Bland annat en avloppsledning som var av inne på tomten och som gjorde att två hyresgäster fick stora problem med stopp i avloppet. Kommunen var ute och konstaterade att ledningen som var trasig var fastighetsägarens ansvar.

Höll på att bli utan vatten och avlopp

Värden menade att skulle felet åtgärdas så var hyresgästen tvungen att flytta ut – trots att felet inte var i hennes lägenhet. När Hyresgästföreningen tog kontakt med värden gällande skadan på avloppet svarade han att hyresgästen var uppsagd och inte hade rätt att kräva något – trots att värden fortsatte att ta emot hyra.

Hoppas på Solatum. Hyresgästen Rita Johansson vill att kommunala Solatum ska köpa tillbaka hennes hem.

Kommunen förskonade tills vidare hyresgästerna från att vatten och avlopp skulle stängas av, trots att skulden närmade sig 200 000 kronor, men förklarade att det skulle kunna bli en kommande åtgärd. Med det hotet hängande över hyresgästerna begärde Hyresgästföreningen att husen skulle tvångsförvaltas. I hyresnämnden hävdade fastighetsägaren Risto Rundgren att det varit fel på vattenmätaren och att kommunen debiterat för mycket vatten. Att han låtit bli att betala beror på att det varit enda sättet att få kommunen till domstol.

Under sammanträdet i hyresnämnden ifrågasatte värden också ordförandens kompetens avseende avlopp och önskade att en expert skulle anlitas. Några handlingar som styrkte att den trasiga avloppsledningen var kommunens ansvar eller att för mycket vatten debiterats kom dock Demo fastighetspartner aldrig in med.

Hotfull stämning

Hyresnämnden beslutade om att fastigheterna omedelbart skulle tvångsförvaltas. Till förvaltare utsågs kommunala Solatum, som alltså sålt husen för sex år sedan till nuvarande ägare. Men när Solatum skulle ta över tog det tvärstopp.

– De accepterar inte tvångsförvaltningen och ville inte släppa in oss. Det blev väldigt tumultartat, har vd:n Roger Lundin tidigare sagt till Hem & Hyra.

Situationen har bedömts som så hotfull att personal inte har fått åka dit ensamma.

Samtidigt blossade en infekterad grannfejd upp mellan hyresgäster som tagit hjälp av Hyresgästföreningen och de som stod på hyresvärdens sida. När Hem & Hyras lokalredaktör Åsa Eriksson var på plats haglade glåporden mellan de två falangerna och smockan hängde i luften.

Speciella restriktioner. Efter beslutet om tvångsförvaltning kom den här informationen från hyresvärden.

När krutröken lagt sig en smula kunde Solatum ta över förvaltningen. Sedan dess har bolaget bland annat lagat avloppsledningen och bytt spis och tvättmaskin hos en av hyresgästerna.

Demo fastighetspartner överklagade beslutet om tvångsförvaltning till hovrätten. I överklagan yrkade bolaget på skadestånd på 1,2 miljoner från kommunen och Solatum för bland annat problemen med avloppssystemet samt att köpet skulle återgå. Hyresgästföreningen krävdes på 600 000 kronor.

Men i våras gick bolaget i konkurs – innan hovrätten hann pröva tvångsförvaltningen.

Innan konkursen hann hovrätten avslå bland annat krav på skadestånd. I slutet av augusti slog hovrätten fast hyresnämndens beslut om tvångsförvaltning.

Det innebär att Solatum får fortsätta att ha hand om förvaltningen. Förmodligen tills fastigheten säljs och en ny ägare ansöker om att tvångsförvaltningen ska upphöra. Radhusen ligger nu ute som ”på gång att säljas” hos en lokal mäklare. Någon pris är ännu inte satt och beskrivningen är knapphändig.

”Hoppas Solatum köper tillbaka”

Rita Johansson har bott i 38 år i samma lägenhet. Hon har sin uppfattning klar om vad hon vill ska hända.
– Jag skulle helst vilja att Solatum köpte tillbaka husen. Det funkade hur bra som helst både när de ägde husen och när de skötte tvångsförvaltningen. Ingenting blev gjort när Demo fastighetspartner tog över. Inte ens sandning och snöskottning, säger Rita Johansson, som går med rollator.

Vakanser. Långt ifrån alla av de 19 lägenheterna i radhuslängorna i Undrom är uthyrda

I dag är 12 av de 19 lägenheterna bebodda, enligt Rita Johansson. Några planer på att köpa tillbaka husen finns inte i dagsläget, enligt Roger Lundin, vd på Solatum.
– Vi hoppas på att en seriös värd, gärna med lokal förankring, köper husen och vi kan avsluta tvångsförvaltningen. För oss är de dyra att äga med stora ytor som det ska snöröjas och klippa gräs på. I dagsläget finns inga planer på att köpa tillbaka husen, så länge vi inte får nya direktiv från kommunen, säger Roger Lundin.

Hem och Hyra har sökt Demo fastighetspartners företrädare Risto Rundgren för en kommentar.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.