Annons

Från hemlöshet till förstahandskontrakt – äntligen blev lägenheten Björns: ”Knappt man tror det är sant”

Stockholm Efter år av tillfälliga boenden – bland annat en hytt på Ålandsbåten – har Björn Mattsson äntligen fått ett förstahandskontrakt i Tensta. ”Först ville stadsdelen dumpa mig i Hagfors, men efter många år av osäkerhet så har det äntligen ordnat sig”, säger han.
Björn utanför sin port
Foto: Linda Dahlin
"Jag är lycklig som äntligen har fått en lägenhet, men som sagt, det finns massor av andra där ute som inte har fått det", säger Björn Mattsson.

Björn Mattsson blev rikskänd som hemlös 2018 då Hem & Hyra berättade hur han tvingades bo på Ålandsbåten en period, då en hytt var det billigaste alternativet för att få tak över huvudet.

Sedan dess har vi skrivit flera gånger om hans kamp för att få en bostad. Det började med att Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltning ville skicka honom till Hagfors i Värmland till en lägenhet som var utdömd, vilket han vägrade och i stället JO-anmälde stadsdelen. Efter det fick han hoppa runt mellan tillfälliga boenden tills han fick en träningslägenhet i Tensta via socialpsykiatrin inom Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Skrev på den första april

Och nu kan han titulera sig som före detta bostadslös. Den första april skrev han på förstahandskontraktet till lägenheten, som han bott i sedan i början av 2020. Först som en träningslägenhet, som gick över till en försökslägenhet och nu till ett eget kontrakt.

– Det är knappt så man tror att det är sant. Även om folk säger att det kommer att ordna sig så känns det osäkert fram tills man har en underskrift. Jag har verkligen kämpat för det här och vill uppmana andra som är i samma situation att inte ge upp. Alla har rätt att ha någonstans att bo, säger Björn Mattsson.

Björn kokar kaffe i sitt kök
Björn Mattsson kokar kaffe i sitt kök i lägenheten i Tensta.

”Jag har verkligen kämpat för det här och vill uppmana andra som är i samma situation att inte ge upp. Alla har rätt att ha någonstans att bo.”

Men att han skulle få bo kvar i samma lägenhet som han haft som försöks- och träningslägenhet var ingen självklarhet. Vissa får flytta från försökslägenheten till en annan när de får förstahandskontrakt.

– Det är en lustig ekvation om folk ska rivas upp från en trygghet och börja om i någon annan stadsdel. Jag är tacksam över att jag får bo kvar, säger han.

Mardrömsstart i lägenheten

Det blev ingen bra början i lägenheten när han fick den för drygt tre år sedan. Ingen visade honom var den låg eller hur den såg ut. Han fick själv hämta ut nycklarna på stadsdelsförvaltningens kontor. När han kom in i lägenheten sent på kvällen möttes han av en kolsvart lägenhet som var smutsig och helt tom. Björn fick börja med att rådda med städning och att få in ström i lägenheten.

– Egentligen ska man få hjälp av en boendestödjare som visar lägenheten, säger han.

Annons

Björn Mattsson har varit ihärdig med att påtala bristerna för Spånga-Tensta som nu ser över rutinerna för hur en försökslägenhet ska lämnas över.

– Vi håller fortfarande på att se över rutinerna, det är ett löpande arbete. Vi välkomnar alla synpunkter och klagomål som kommer in till oss eftersom det föranleder att vi behöver se över, skruva på och förbättra vårt arbetssätt, säger Lena Strand, biträdande enhetschef för beställareenheten funktionsnedsättning och psykisk ohälsa inom Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

Läs ocksåFrån Ålandsbåten till Tensta – hemlöse Björn har hittat hem

Ärendet föll mellan stolarna

Björn har också varit kritisk till att det tog så lång tid för honom att få en träningslägenhet. Han tror själv att hans ärende föll mellan stolarna då det var hög omsättning i personalstyrkan inom socialtjänsten i Spånga-Tensta.

– Hade jag inte uppmärksammats i media hade jag inte suttit här i lägenheten. Och att det kom en extern konsult som började rota i mitt ärende, annars hade ingen reagerat över att mitt ärende slarvades bort. Jag höll själv på att ge upp där ett tag. Nu har det ordnat sig för mig, men tänk på alla andra som det inte har ordnat sig för och som inte får uppmärksamhet i media. Staden måste bli bättre på att hantera de här frågorna, säger han.

Läs ocksåJO utreder Björn Mattssons hemlöshet

Tidigare betalade socialtjänsten hyran. Nu ska Björn sköta den delen på egen hand.

– Nästa strid blir att få sjukersättning, säger han.

Det första som hände när lägenheten övergick till ett förstahandskontrakt var att han åkte på en faktura på nästan 5 000 kronor på grund av hyllor som han satt upp i köket.

Annons

– Det känns lite märkligt att de går runt och besiktar i en lägenhet där de knappt haft något underhåll sedan 60-talet och anmärker på att man hängt upp en tavla på väggen och satt upp några hyllor. Finns det självbestämmande i lägenheten eller har man inga rättigheter?

Tills slut blev det så att Spånga-Tensta tog fakturan.

– Det är jag tacksam för. Det finns en handläggare som bidragit till att jag fick en lägenhet och som gjort mycket gott för mig. Så det finns en del som fungerar i socialtjänsten också, säger Björn Mattsson.

”Folk ska kunna få leva ett självständigt liv”

Nu när hans bostadssituation har löst sig vill han hellre fokusera på de systemfel som ligger bakom hemlöshet, snarare än sig själv.

– Det handlar om vilka system staden har för att lösa frågan om hemlöshet, man kan ha mig som ett skrämmande exempel på hur en person kan falla mellan stolarna. Folk ska kunna få leva ett självständigt liv och man ska inte behöva gå till varenda tidning för att få det, utan det ska finnas ett fungerande system som underlättar hanteringen.

– Kan du visa upp att du har något psykiskt problem eller drogproblem eller liknande så kan du få en lägenhet via socialtjänsten, som jag fick. Men alla människor kan inte få det och det finns massor av vanliga människor som är strukturellt hemlösa, och då får man ingen hjälp.

Stockholms stad ska uppdatera sina riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter senare i år. Senaste uppdateringen var 2014.

Fakta: Social och strukturell hemlöshet
  • Det finns olika sätt att definiera hemlöshet. Social hemlöshet innebär att det finns en bakomliggande problematik som till exempel beroende eller psykisk ohälsa. Den som befinner sig i social hemlöshet har möjlighet att få stöd av socialtjänsten enligt socialtjänstlagen.
  • Strukturell hemlöshet innebär att ett hushåll utan social problematik inte kan ta sig in på bostadsmarknaden av egen kraft. De som befinner sig i strukturell hemlöshet har inte samma möjlighet till stöd annat än akuta insatser.
  • Enligt Socialstyrelsens hemlöshetsräkning från 2017 saknar över 33 000 människor i hela landet ett hem att kalla sitt eget.
  • I Stockholms stad har antalet hemlösa minskat med 60 personer mellan 2018 och 2020 till knappt 2 400 personer, och en minskning på 30 procent bland de akut hemlösa till 114 personer.

Källa: Sveriges Stadsmissioner

Fakta: Förmedlas av bostadsförmedlingen
  • I Stockholms stad förmedlas försöks- och träningslägenheter av Bostadsförmedlingen Stockholm på uppdrag av staden. I första hand till socialtjänsten som i sin tur hyr ut bostäderna till personer som har behov av särskilt stöd i sitt boende. Ansökningsprocessen sker med hjälp av handläggare på socialtjänsten på de olika stadsdelsförvaltningarna.
  • En träningslägenhet kan övergå till en försökslägenhet. Efter ett till tre år kan andrahandskontraktet övergå till ett förstahandskontrakt om allt fungerar bra efter periodens slut.
  • Antalet förmedlade försöks- och träningslägenheter i Stockholms stad har legat på en ganska konstant nivå de senaste tio åren. År 2012 förmedlades 371 lägenheter och under 2022 var siffran 383.
  • En ”typisk” försöks- och träningslägenhet idag brukar ligga i ytterstaden, ha 1–2 rum och kök och en maxhyra på 7 500 kronor i månaden.

Källa: Bostadsförmedlingen Stockholm

Läs också Vägrade flytta till Hagfors – bor på Ålandsbåten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.