Annons

JO utreder Björn Mattssons hemlöshet

Stockholm Björn Mattsson bodde på Ålandsbåten sedan han ställts hemlös av socialen efter att ha vägrat flytta till Hagfors. Nu utreder Justitieombudsmannen om fallet hanterats rätt.
Foto: Roger Rosenlund
Björn Mattsson bodde på Ålandsbåten sedan han nekats hjälp som hemlös.

Historien om Björn Mattsson och hans boende på Ålandsbåten blev allmänt känd i april i år. Han hade förlorat sin hjälp till boende på Hotelljouren i Kungens kurva efter att ha ansetts vara för inaktiv i sitt bostadssökande. Och dessutom tackat nej till att flytta till en lägenhet i Hagfors. När Hem & Hyra tittade närmare på omständigheterna visade det sig att flera hemlösa personer hänvisats till Hagfors. Meddelst tvång, ansåg de själva, vilket Spånga-Tensta stadsdelnämnd nekade till.

Vad värre var att boendet i Hagfors redan var uthyrt till Migrationsverket. Men Migrationsverket hade utrymt samtliga lägenheter på grund av omfattande ohyra och allmänt slitna utrymmen. Migrationsverket skickade ut inspektörer som bekräftade uppgifterna – hyresvärden i Hagfors hyrde ut till både socialen i Spånga-Tensta och migrationsverket. Utan att ha berättat det.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Björn Mattsson vägrar att flytta till Hagfors under de omständigheterna och tvingas därmed själv ordna sitt boende. Så skedde också. Han tog det billigaste han kunde hitta: Ålandsbåten, där han åkte fram och tillbaks för cirka 100 kronor per tur och dygn. I över en vecka.

I kölvattnet av händelserna händer flera saker. Det första är att socialen stoppar alla flyttar från Stockholm till Hagfors. Men Björn Mattsson får fortfarande inte flytta tillbaks till Hotelljouren. Istället placeras han i ett rum med fyra bäddar i Danshes Hostell i ett industriområde i Flemingsberg enligt stadens tak över huvud-garanti. Till slut får han ändå återvända till Hotelljouren. Men kort därefter åker han ut igen. Han har missat några möten med socialtjänsten och anses återigen vara för inaktiv i sitt bostadssökande. Minst 30 lägenhetssökningar i veckan anses vara tillräckligt.

Annons

I maj får han hjälp att anmäla ärendet till justitieombudsmannen. Och nu har JO bestämt sig att gå vidare med ärendet vilket är mycket ovanligt. Det sker bara med mindre än nio procent av alla anmälningar.

Läs ocksåBengts val: Flytta till Hagfors eller bli hemlös

Nu har Spånga-Tensta stadsdelsnämnd en månad på sig att bemöta uppgifterna i anmälan. Dessutom är JO intresserad av att veta mer om den informationsskrivelse om akutboende stadsdelen formulerat.

Björn Mattsson har ännu inte hittat något stadigvarande boende men känner att han fått hjälp den här tiden.

Annons

– Ja, jag har fått en viss upprättelse nu när JO tar upp det. Att man har haft rätt, säger han.

Läs ocksåNy rutin stoppar tvångsflytt av hemlösa
Läs också Socialen stoppar flytten till Hagfors

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.