Annons

”Fri hyressättning på nybyggt är ett slagträ som inte påverkar”

Örebro Hyrorna för nybyggda hyresrätter ligger redan över smärtgränsen och kan inte höjas mer. Det anser Ulf Rohlén som är vd på Öbo. Han säger att fri hyressättning i nybyggt endast är ett politiskt slagträ.
Foto: Anna Rytterbrant
Hyrorna kan inte höjas mer i nybyggt. Det anser Örebrobostäders vd Ulf Rohlén.

Som en del i överenskommelsen i den föreslagna regeringsbildningen vill man införa fri hyressättning i nybyggda hyresrätter. Det har bland annat Hem & Hyra skrivit om.

I Örebro har det kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder, med över 23 0000 lägenheter i sitt bestånd, sedan 2017 arbetat med att ta fram olika sorters rabattsystem för nybyggda hyresrätter. Anledningen är att de höga hyrorna har gjort det svårt att hyra ut och gett hög omsättning på hyresgäster i nybyggda lägenheter. Ett problem som rabattsystemen kommit till rätta med.

Läs ocksåRegeringsutkastet föreslår fri hyressättning i nyproduktion

Därför tror vare sig Hyresgästföreningens Gunnar Bladh eller Örebrobostäders vd Ulf Rohlén att förslaget med fri hyressättning i nybyggt kommer att påverka vare sig byggandet eller hyresnivåer i Örebro.

–  Av det jag kunnat utläsa av förslaget så ser jag inte att det påverkar oss alls. Det är ingen stor grej utan jag tror de använder det mer som ett politiskt slagträ än vad som egentligen är aktuellt i verkligheten. För när vi bygger nytt i dag så kan vi i varje fall inte ta ut mer än vi redan gör, säger Ulf Rohlén.

Annons

Hur ser du på förslaget utifrån att ni infört rabattsystem?

Läs ocksåStefan Löfven om uppgörelsen: Fler hyresrätter kan byggas

– Jag förstår det inte riktigt. Alla som jag känner till inom allmännyttan säger samma sak – det här förslaget kommer inte att göra någon skillnad alls. Utan jag tänker för vår del om man i stället kan använda det där som något positivt för Örebro i stället: att vi bygger nytt och sänker hyran. För vi kommer ändå köra på med vår modell att bygga nytt och försöka ha en låg hyra, säger Ulf Rohlén.

På de ställen där Öbo sänkt hyrorna i nybyggt är det fråga om en stege där den maximala sänkningen är 25 procent av hyran för att sedan trappas upp successivt. På så sätt har Öbo fått ner den tidigare höga omflyttningen i nybyggda lägenheter.

– Den har varit hög, men nu är den nästan noll. Vi gjorde en marknadsundersökning i några kvarter med nybyggt där vi frågade vad som gjorde att de valt sitt boende: var det läget eller hyresrabatten eller något annat? Jo, 76 procent av de som valt lägenhet där gjorde det för att det var låg hyra. Det är rätt viktigt att veta. Så helt ärligt kommer fri hyressättning i nybyggt inte påverka oss, säger Ulf Rohlén.

Annons
Läs ocksåMarie Linder: Jag är upprörd och arg

Gunnar Bladh som är ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation håller med. Han tror inte att hyrorna kan höjas i en kommun som Örebro eller mindre.

– Att Öbo själva tillsatt ett rabattsystem på de här objekten tyder ju på att hyrorna i nyproduktion redan är för höga. I varje fall här i stan. I den aspekten är jag inte lika orolig. MEN i det här förslaget som man lagt innebär det ju att man permanentar att nyproducerade lägenheter undantas och ges fri hyressättning. Det innebär ju att successivt kommer man ha ett större och större bestånd som består av marknadshyra och det innebär en stor risk att även äldre bestånd kommer att omfattas av marknadshyra på sikt. Det är ett stort problem, säger han.

Läs också Träd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella" Bostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.