Annons

Stefan Löfven om uppgörelsen: Fler hyresrätter kan byggas

Nyheter Fri hyressättning i nyproduktion är en av Socialdemokraternas största eftergifter i regeringsförhandlingen. Det säger Stefan Löfven angående innehållet i uppgörelsen.
Foto: Socialdemokraterna / Montage

I fredags stod det klart att hyresrättens ställning är en central del i uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. De två borgerliga partierna har länge förespråkat en friare hyressättning och i det dokument som presenterades kommer det att införas fri hyressättning i nyproduktion.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder förklarade att hon var upprörd och arg över beslutet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Att höja redan höga nyproduktionshyror till marknadshyror löser inte problemen på bostadsmarknaden, sa hon till Hem & Hyra på fredagen.

Annons

Nu avslöjar Stefan Löfven att denna lösning var en av Socialdemokraternas största eftergifter i förhandlingarna. Under en pressträff på måndagen var frågan om hyrorna hans första exempel på eftergifter.

– För vår delar handlar de här eftergifterna framförallt om reformeringen av hyresmodellen. Där har vi accepterat fri hyressättning i nyproduktion, men inte i det befintliga beståndet, sa Stefan Löfven.

Läs ocksåRegeringsutkastet föreslår fri hyressättning i nyproduktion

Under samma pressträff valde han också att lyfta fram det faktum att investeringsstödet kommer tillbaka, något som försvann när Moderaterna och KD fick igenom sin budget. Detta skulle innebära ett uppsving för byggandet av hyresrätter, enligt Stefan Löfven.

Annons

– Fler hyresrätter kommer att kunna byggas i hela landet, investeringsstödet blir kvar.

Läs också Marie Linder: Jag är upprörd och arg Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.