HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stefan Löfven om uppgörelsen: Fler hyresrätter kan byggas

Nyheter Fri hyressättning i nyproduktion är en av Socialdemokraternas största eftergifter i regeringsförhandlingen. Det säger Stefan Löfven angående innehållet i uppgörelsen.
Foto: Socialdemokraterna / Montage

I fredags stod det klart att hyresrättens ställning är en central del i uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. De två borgerliga partierna har länge förespråkat en friare hyressättning och i det dokument som presenterades kommer det att införas fri hyressättning i nyproduktion.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder förklarade att hon var upprörd och arg över beslutet.

Läs ocksåRegeringsutkastet föreslår fri hyressättning i nyproduktion

– Att höja redan höga nyproduktionshyror till marknadshyror löser inte problemen på bostadsmarknaden, sa hon till Hem & Hyra på fredagen.

Nu avslöjar Stefan Löfven att denna lösning var en av Socialdemokraternas största eftergifter i förhandlingarna. Under en pressträff på måndagen var frågan om hyrorna hans första exempel på eftergifter.

– För vår delar handlar de här eftergifterna framförallt om reformeringen av hyresmodellen. Där har vi accepterat fri hyressättning i nyproduktion, men inte i det befintliga beståndet, sa Stefan Löfven.

Läs ocksåMarie Linder: Jag är upprörd och arg

Under samma pressträff valde han också att lyfta fram det faktum att investeringsstödet kommer tillbaka, något som försvann när Moderaterna och KD fick igenom sin budget. Detta skulle innebära ett uppsving för byggandet av hyresrätter, enligt Stefan Löfven.

– Fler hyresrätter kommer att kunna byggas i hela landet, investeringsstödet blir kvar.

Läs också Göteborg backar – hela staden ska inte undantas från ebo Protester mot marknadshyra från Luleå till Göteborg Corona-anpassad protest mot marknadshyra i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.