Annons

Frölundabor vill inte betala för elektroniska lås

Göteborg Obehöriga hänger i trapphusen på Mandolingatan. Nu vill Poseidon sätta in elektroniska lås. Hyresgästerna välkomnar låsen, men tycker inte att det är de som ska betala. Speciellt inte då de menar att bolaget kan tjäna på låsbytet.
Foto: Gustaf Görfelt
Marie Berg och Kjell Larsson vill gärna ha elektroniska lås. ”Men varför ska vi betala? Hyran ska ju täcka underhåll”, säger Kjell.

Mandolingatan ligger nära Frölunda torg. Det senaste året har problemen med obehöriga i husen blivit större och större.

Helene Calner är ordförande för Hyresgästföreningen Frölunda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Boende berättar om narkotikaförsäljning, vapen och folk som hänger i trapphusen. Det bor mycket pensionärer här och många är rädda att gå ut i trappan, säger hon.

Nu vill hyresvärden Poseidon sätta in nya elektroniska lås och höja hyrorna med 40 kronor. Men åtgärden måste först godkännas av minst hälften av de boende. Lokala Hyresgästföreningen Mandolinen och Hyresgästföreningen Frölunda har uppmanat hyresgästerna att säga nej till Poseidons begäran.

– 40 kronor kan låta lite, men för en pensionär spelar varje hyreshöjning roll. Vi tycker värden har en skyldighet att se till de boendes trygghet. En del av hyran ska gå till underhåll, ta av de pengarna, säger Helene Calner.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Hon menar att Poseidon tjänar på de nya låsen, när vandalisering minskar och bolaget slipper byta lås varje gång nycklar kommer bort.

Annons

På närliggande Gånglåten satte Poseidon in bricklås utan hyreshöjning efter en serie anlagda bränder i trapphusen. Det tycker Helene Calner att de borde göra även här.

Men Thomas Svensson, chef för distrikt Väster hos Poseidon, håller inte med.

Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

– Det här är en standardhöjning och ska hanteras via hyreshöjning. Det är förhandlat med Hyresgästföreningen och en del av bruksvärdessystemet, säger han.

Vad gäller vinsten med nya låssystem tror han den slutar på ungefär plus minus noll för Poseidon.

Carl-Johan Bergström är förhandlingschef på Hyresgästföreningen Västra Sverige. Han säger att det pågår samtal på riksnivå mellan allmännyttan och Hyresgästföreningen om hur man ska se på digitalisering och standardhöjning.

Annons

– Det finns en risk att det kommer många digitala grejer nu, som alla leder till hyreshöjning och läggs ovanpå varandra. Dessutom kommer man förr eller senare till en punkt där det som var standardhöjande har blivit den nya standarden, säger Carl-Johan Bergström.

LÄS MER:

Polisen uppmuntrar värdar till låsbyte

Forskare kritisk till säkerheten i digitala låssystem

Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.