HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Polisen uppmuntrar värdar till låsbyte

Göteborg Polisen uppmuntrar bostadsbolagen i Västra Frölunda att byta lås, säger kommunpolis Linda Bergvall. Samtidigt betonar hon att det blivit betydligt lugnare runt Mandolingatan de senaste månaderna.
Foto: Polisen
Kommunpolis Linda Bergvall och hennes kollegor uppmanar fastighetsägare att sätta in elektroniska lås i bostadsområden där det finns problem.

Linda Bergvall är kommunpolis i lokalpolisområde Storgöteborg Syd. Hon bekräftar att det varit problem med ungdomsgäng som uppehållit sig kring Mandolingatan, men säger att situationen ändrat sig under hösten.

– Ett större gäng som brukade hänga där har flyttat på sig sedan några månader. Vi har jobbat oerhört intensivt med området runt Frölunda Torg, och det har lugnat sig mycket, säger Linda Bergvall.

Läs ocksåBarn skulle slänga sopor – hittade skarpladdad pistol

Hon tycker inte att hyresgästerna på Mandolingatan ska känna någon överdriven oro.

– Att området runt Frölunda torg är en samlingsplats för ungdomar är inte så konstigt. Där finns en stor galleria, det är en knutpunkt för kollektivtrafiken och det finns en stor fritidsgård i närheten. Dessutom bor det många människor i området, säger Linda Bergvall.

Samtidigt berättar hon att polisen aktivt uppmanar bostadsbolagen att byta till elektroniska lås.

Läs ocksåBodde i en dödsfälla – fick kompromissa med värdenBrandtrappa/rökdykare collage

– Vi är positiva till det och lyfter det själva som ett förslag när det finns problem. Sedan Stena bytte lås på Briljantgatan har det blivit mycket mindre spring i de husen. En nyckel som kommer på vift kan aldrig stängas av, men det kan man göra med en låsbricka, säger hon.

Linda Bergvall lyfter även möjligheten att ge olika personer olika behörighet på sin bricka.

– Har du inga barn i ditt hushåll behöver du inte behörighet till barnvagnsrummet. Med låsbrickor kan man styra och kontrollera var människor befinner sig i husen på ett annat sätt, säger hon.

Läs ocksåCoronapausen är slut – tjuven har kommit tillbaka

Men att det kan bli en diskussion kring vem som ska bära kostnaden tycker hon inte är konstigt.

– Det här är ju inte bara frågor för polisen, utan civilsamhället måste alltid vara med och lösa dem också. Det blir en prislapp för alla. Det är bekymmersamt.

LÄS MER:

Frölundabor vill inte betala för elektroniska lås

Forskare kritisk till säkerheten i digitala låssystem

Läs också Leylas sinnesnärvaro stoppade lägenhetsbrand När Bernts fru gick bort kraschade allt – nu sover han i trappuppgångar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.