Annons

Svåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka

Helsingborg När en granne klagade på att det luktade illa gjordes upptäckten. En av husets lägenheter är förstörd av en vattenläcka som tros vara många år gammal. Sex grannlägenheter måste också renoveras, uppger hyresvärden.
Foto: Gry Ellebjerg
Fukten är påtaglig upp mot en meter på alla väggar, enligt besiktningsrapporten. Hyresgästen är uppsagd och fallet tas upp i Hyresnämnden i Malmö.

Det var nu i september som hyresvärden upptäckte svåra fuktskador i en etta, på cirka 30 kvadratmeter, i Helsingborg. I en besiktningsrapport står att det är fuktskador i hela lägenheten en meter upp på väggarna. En soffa som står mot en vägg är förstörd av svamp och mögel vilket tyder på att fukten har funnits i lägenheten i många år.

Vidare har tapet och väggputs lossnat från väggen – på flera håll har hyresgästen själv försökt att laga skadorna. En lös matta på golvet är blöt. ”Det är en kraftig mikrobiell lukt i hela lägenheten”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen är uppsagd

Besiktningsrapporten är nu inlämnad till hyresnämnden i Malmö tillsamman med hyresvärdens ansökan om uppsägning av hyresavtalet. Hyresgästen är uppsagd till den 1 januari.

Bilden är från besiktningsrapporten. Här ska avloppsvatten har runnit ut under flera år.

Orsaken till situationen är att avloppsvatten har runnit ut från ett rör under vasken i köket. Röret har glidit ur sitt läge vid golvet, enligt besiktningsrapporten. Hyresvärden uppger att anledningen till att skadorna är så omfattande och har spridit sig till flera lägenheten är att hyresgästen har låtit vattnet rinna utan att anmäla felet.

Allt måste bort

Via sitt juridiska ombud ber värden hyresnämnden att så fort det går att ta upp ärendet. De menar att de inte kan börja laga skadorna innan hyresgästen lämnar lägenheten. Enligt besiktningsmannens åtgärdsförslag måste all inredning rivas ut och alla ytskikt, väggar och golv rivas in till betongen. När det är gjort måste bostaden avfuktas i upp mot åtta veckor. Under tiden kan ingen bo i lägenheten. Övriga sex lägenheter har liknande renoveringar att vänta.

Annons

Värdens juridiska ombud säger till Hem & Hyra att de är precis i början av processen och i nuläget riktas inga skadeståndskrav mot hyresgästen. Det blir i så fall en senare fråga. Ombudet vill i övrigt inte kommentera fallet.

Därför måste hyresgästen flytta

De formella anledningarna till att hyresgästen måste flytta är enligt handlingarna:

– Hyresgästen har brustit i plikten att väl vårda lägenheten.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Bristerna eller skadorna har inte påtalats för hyresvärden utan dröjsmål.

Annons

– Hyresgästen har ”brustit i sin skyldighet att iaktta sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten”.

– Hyresgästen brister vad gäller att iaktta vårdplikten har resulterat i omfattande skador i ett stort antal lägenheter.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Nu har hyresgästen möjlighet att svara på värdens ansökan – det har ännu inte skett.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Så återvinner du ditt fett på rätt sätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.