Annons

Funktionshindrad hyresgäst får sänkt hyra

Mölndal ​En funktionshindrad hyresgäst i Mölndal får hyran sänkt med drygt 700 kronor i månaden. Detta enligt ett färskt beslut i hyresnämnden som slår fast att kommunens vård- och omsorgsnämnd tagit ut för mycket i hyra. 

​I huset som ägs av Mölndalsbostäder finns tio lägenheter, varav de fem på bottenplanet är speciellt anpassade för funktionshindrade. De övriga fem är däremot helt vanliga lägenheter.

Annons
 
De fem specialanpassade lägenheterna blockhyrs av vård- och omsorgsnämnden som i sin tur hyr ut dem till hyresgäster med behov av ett anpassat boende.
 
Mannen som hyr en av de fem anpassade lägenheterna vände sig redan i mars förra året till omsorgsnämnden och begärde hyressänkning. För medan han betalade drygt 8 500 kronor i månaden för sin bostad betalade hyresgästerna i motsvarande lägenhet en trappa upp ungefär 1 200 kronor mindre.
 
Eftersom vård- och omsorgsnämnden sade nej till att sänka hyran hamnade tvisten i hyresnämnden i Göteborg. Där hävdade vård- och omsorgsnämnden att de många specialanpassningar som gjorts både i lägenheten och i allmänna utrymmen hade lett till högre produktionskostnader och att hyran med tanke på det visst var skälig.
 
Nämnden pekade bland annat på att lägenheten är försedd med större badrum utan trösklar, bredare dörrar, större och lägre fönster, kökshurtsar på hjul och höj- och sänkbart tvättställ.
 
Ett annat argument var att även de allmänna utrymmena i huset är anpassade för rullstolsburna, till exempel bredare dörrar till entrén och tvättstugan.
 
Men hyresgästens ombud Conny Borup, jurist vid Hyresgästföreningen, hävdade att eftersom alla hyresgäster i huset har samma tillgång till de allmänna utrymmena kan det inte ge någon högre hyra i mannens lägenhet.
 
Dessutom är en del av anpassningarna som exempelvis det rörliga tvättstället sådant som kommunen enligt lag ska tillhandahålla för att ge funktionshindrade möjlighet till ett självständigt liv i eget boende.
 
Hyresnämnden väljer i sitt beslut att gå på hyresgästens linje. Men inte fullt ut. Att det bland annat finns ett särskilt förråd för rullstolar och att ytan framför lägenhetsdörren är större än normalt för att underlätta för rullstolsburna att komma in och ut anser hyresnämnden höjer lägenhetens bruksvärde och motiverar en något högre hyra än lägenheterna en trappa upp.
 
Däremot anser hyresnämnden att den nuvarande hyran är för hög och har därför beslutat att den ska sänkas med omkring 700 kronor i månaden.
 
Sänkningen gäller redan från 1 augusti förra året vilket innebär att hyresgästen också ska ha pengar tillbaka.
 
Hyresgästföreningens jurist Conny Borup är nöjd med hyresnämndens beslut.
 
– En generell uppmaning till kommunerna  är att se över hyressättningen i den här typen av boenden för att verkligen kontrollera att hyresnivån är korrekt och att hyresgästerna inte betalar för mycket, säger han.
 
Hyresnämndens beslut kan överklagas till Svea hovrätt.
 

Annons
Läs också Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar” Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Annika blev fångad bakom porten – efter två månader backar hyresvärden Kupolens boende slår tillbaka - kräver hyressänkning med 2 procent Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.