Annons

Fyra av fem Värmlandsvärdar välkomnar bidragstagare

Värmland Drygt 80 procent av de kommunala värdarna i Värmland säger nu ja till hyresgäster med försörjningsstöd. Det visar Hem & Hyras kartläggning. Se här under hur länets företag svarat.

I en stor undersökning har Hem & Hyra frågat landets samtliga 299 kommunala bostadsbolag och 32 av de största privata uthyrarna om deras uthyrningsregler.

Tendensen är att regelverket håller på att luckras upp, så att det blir lättare att få bostad för personer som inte har fast jobb.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Vid en motsvarande undersökning 2012 sade 27 procent av kommunbolagen i Sverige exempelvis tvärt nej till att ta emot hyresgäster som lever på försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag).

I år hade den andelen sjunkit till 23 procent och flera håller på att se över sina regler.

Bland de 109 företagen som svarat inom Hyresgästföreningens Region Mitt, där Värmland ingår, och Aros-Gävle säger 74 procent av kommunbolagen ja till hyresgäster med försörjningsstöd. 23 procent säger nej medan 3 procent säger att det beror på omständigheterna.

Läs ocksåMånga värdar i Småland kräver borgensman vid skuld

Av 16 kommunala uthyrare i Värmland är det i dag bara Kristinehamnsbostäder, Karstadshus och Torsby Bostäder som säger nej rätt upp och ned till att ta emot hyresgäster som för tillfället lever på försörjningsstöd.

I en trång sektor får man göra prioriteringar. Vi har valt att i stället exempelvis ge förtur till sökande utifrån som fått arbete här, säger Håkan Laack, Torsby Bostäders vd.

Men, konstaterar han, det finns ingen person som i dag inte har tak över huvudet i Torsby. Finns det ärenden med sociala förtecken löser vi det tillsammans med kommunen.

Läs ocksåWillhem ger fler chansen att få hyra

Bolag som ställer särskilda villkor på personer som lever på försörjningsstöd är KBAB i Karlstad, Eda Bostads, Sunne Bostads och Grums Hyresbostäder. De fyra vill se någon form av kommunal garanti eller borgen.

Mimer i Västerås tillhör de bolag i regionerna Mitt och Aros-Gävle som nyligen ändrat sina regler för uthyrning som en anpassning till den förändrade bostads- och arbetsmarknaden.

Annons

Företaget accepterar i dag att hyran betalas med exempelvis a-kassa, försörjningsstöd, etableringsersättning eller barnbidrag.

– Vi vill ha balans mellan affärsmässighet och samhällsansvar, skriver Anette Jansson, Mimers kundcenterchef, i en kommentar.

Ljusdalshem är ett annat bolag som accepterar alla former av dokumenterade ersättningar som en inkomst som kvalificerar för hyreskontrakt.

– Bara hyresgästerna kan visa att de får tillräckligt med pengar någonstans ifrån är det okej för oss, säger vd:n Richard Brännström.

Några hyresförluster att tala om har inte den inställningen kostat Ljusdalshem.

– Vi jobbar nära kommunens socialtjänst och flyktingverksamhet. Finns det problem tar vi tag i dem direkt.

Uppsala sticker ut som ett av få län där en majoritet av kommunbolagen säger nej till den som bara har försörjningsstöd att leva på.

– Vår princip är att hyresgästerna ska kunna visa att de kan betala hyran. Och försörjningsstöd är inte en sådan inkomst. Det är en väldigt tillfällig ersättning, säger Håbohus styrelseordförande Leif Zetterberg.

Håbohus hanterar i stället situationen med inkomstlösa i behov av bostad genom att reservera 70 lägenheter för personer som Håbo kommuns socialkontor ger hyresgaranti för.

Annons

– Vi har nyligen ökat den andelen från fyra till fem procent av vårt bestånd.

De privata värdarna har inte samma samhällsansvar som de kommunala bolagen och är inte heller lika pigga på att ta emot hyresgäster som lever på försörjningsstöd.

68 procent av privatvärdarna inom region Mitt och Aros-Gävle som svarat på frågorna säger blankt nej till försörjningsstöd som enda ersättning. 22 procent svarar dock att de kan tänka sig det under vissa förutsättningar medan 10 procent säger ja.

 

 

 

 

Fakta: Uthyrningskrav Värmland
Arvika Fastighets AB Tre gånger hyran Ja
Björkåsen, Storfors Visst belopp kvar efter hyra Ja
Eda Bostads AB Två gånger hyran Ja, vid borgen
Filipstadsbostäder Nej Ja
Forshagabostäder 5 000 kvar efter hyra Ja
Grums Hyresbostäder Visst belopp kvar efter hyra Ja, om soc går in
Hagforshem Rimlighetsbedömning Ja
Hammaröbostäder Två gånger hyran Ja
Karlstadshus 5 000 kvar efter hyra Nej
KBAB, Karlstad Existensminimum Ja, vid kommunal garanti
Kilsbostäder Klara övriga kost. Ja
Kristinehamnsbostäder Ink. minst sex mån. framåt Nej
Riksbyggen Rimlig lön för att klara hyran Ja
Sunne Bostads AB Två gånger hyran Ja, vid borgen
Säfflebostäder Enl Konsumentverket Ja
Torsby Bostäder Enl Socialstyrelsens norm Nej
Willhen Stor nog för hyran Helhetsbedömning
Årjäng Bostads AB Tre gånger hyran Ja
Läs också Så bedöms skulder i Blekinge Värdarnas syn på skulder - län för län Så bedöms skulder i Örebro län

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.