Annons

Willhem ger fler chansen att få hyra

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Allt fler bolag inför nolltolerans mot betalningsanmärkningar. Men privata Willhem går mot strömmen. "Vi gör alltid en helhetsbedömning”, säger fastighetsdirektör Peter Lundstedt.

Tio kommunala bolag i region BohusÄlvsborg-Skaraborg accepterar varken betalningsanmärkningar, skulder hos Kronofogden eller hyresskulder hos nya hyresgäster.
Sex av dem har dessutom skärpt sin policy sedan Hem & Hyras senaste granskning, år 2012. Ett exempel är Törebodabostäder.
– I takt med att trycket på våra lägenheter ökat tvingas vi sålla hårdare bland dem som står i vår kö. I dag säger vi nej till alla som har betalningsanmärkningar eller skulder, säger bolagets boservicechef Yvonne Persson. 

– Vi gör en kreditupplysning på dem som vill hyra hos oss och grundregeln är att man inte får ha några skulder alls. När det gäller betalningsanmärkningar så säger vi nej till de som har fått en sådan under det senaste året. Är de äldre kan vi trots allt säga ja, säger uthyraren Sofia Elisson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hos Lysekilsbostäder har man haft samma policy i närmare femton år. 

– Vi gör en kreditupplysning på dem som vill hyra hos oss och att vi inte accepterar betalningsanmärkningar och skulder. Men visst, handlar det om en enda liten p-bot kan vi göra ett undantag, säger vd:n Göran Enqvist.

Annons

Men det finns de som går mot strömmen. Som det privata bostadsbolaget Willhem. När Hem & Hyra undersökte saken år 2012 svarade de att fläckfri ekonomi var ett måste för att få hyreskontrakt. I dag har man lättat något på reglerna. 

Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

– Enligt vår uthyrningspolicy ska visserligen betalningsanmärkningar inte accepteras. Men i praktiken gör vi alltid en helhetsbedömning av nya hyresgästers ekonomi, säger bolagets fastighetsdirektör Peter Lundstedt och tar ett exempel: 

– En ung person med betalningsanmärkning kan få kontrakt om föräldrarna går i borgen för att hyran kommer att betalas.

Annons

Läs även Hem & Hyras nationella granskning av de kommunala bostadsbolagens uthyrningsregler

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.
Fakta: De kräver fläckfri ekonomi

Följande värdar i region BohusÄlvsborg-Skaraborg hyr inte ut till personer med betalningsanmärkningar:Kommunala: AB Bostäder i Borås, AB Bostäder i Lidköping, Centrumbostäder i Skara, Falköpings hyresbostäder, Fristadbostäder, Jakobsbergsstiftelsen i Uddevalla, Leifab i Lilla Edet, Lysekilsbostäder, Mariehus, Törebodabostäder.Privata: Akelius, Balder/Din Bostad, Victoria Park.

Läs också Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.