Annons

Fyra av tio i området godkänner inte renovering

Göteborg Stena Fastigheters renoveringsplaner i Landala, Göteborg, har mött en våg av protester. Nästan hälften av de boende vägrar att godkänna åtgärderna och efterlyser istället en djupare dialog.
Foto: Lotta Engelbrektsson
När stamrenoveringen är genomförd i Jan Christiansons badrum kommer inget bli sig likt. Badkaret ska ut och ersättas med en dusch bakom en glasvägg. Grannen Eva Hellgren har ungefär samma förändringar att vänta i sin lägenhet. "Det är de standardhöjande åtgärderna vi vänder oss emot", säger Jan Christianson.

Hyresgästen Lotta Helgesson har räknat fram sin nya hyra. När renoveringen är klar kommer hennes trerummare att bli 1 600 kronor dyrare varje månad. Det är för mycket pengar, tycker hon, för något hon inte vill ha.

– Jag förstår att ett stambyte är nödvändigt, men jag bryr mig varken om klinkergolv eller handdukstork, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bostadsområdet på höjden i Vasastan är som en egen liten stad i centrala Göteborg. I de gamla husen från 1970-talet äger den privata fastighetsägaren Stena Fastigheter 278 hyreslägenheter. Majoriteten av dem har inte renoverats på många år och att rören i husen behöver bytas är alla överens om.

Det är omfattningen av renoveringen som har blivit en tvistefråga.

– Vi vänder oss mot standardhöjningen och att vi inte har haft möjlighet att välja vilken nivå vi vill ha på den, säger Jan Christianson, som är en av hyresgästerna.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

Nybildad lokal förening

Jan Christianson ingår i den nya, lokala hyresgästföreningen Spoven som bildats i frustrationen inför renoveringen. Medlemmarna som anslutit sig är förbannade och ledsna. De upplever att deras hyresvärd inte har lyssnat på dem överhuvudtaget.

Tar strid mot Stena Fastigheter. Jan Christianson, Eva Hellgren, Lotta Helgesson och Ulf Edlund ingår i styrelsen i den nybildade lokala hyresgästföreningen Spoven.

Enligt föreningen har Stena bara levererat ett besked om vad som ske – utan att ta hänsyn till hyresgästernas känslor och åsikter.

Annons

– När vi efterfrågade ett samrådsmöte dök sju representanter från Stena upp. Men de lämnade i princip bara samma information som tidigare. Det blev aldrig någon dialog, säger Mimmi Moreau, som är ordförande i den nybildade föreningen.

Läs ocksåElena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Godkännande krävs

Inför ett stambyte krävs hyresgästernas godkännande och enligt Stena Fastigheter har de boende informerats på flera olika sätt.

Fastighetschefen Emmelie Sjögren berättar att lappar har satts upp i trapphusen och placerats i brevlådorna, samt att informationen publicerats på hyresvärdens webbsida. Dessutom har hyresvärden hållit ”öppet hus” i området vid flera tillfällen.

– 60 procent av hyresgästerna har tackat ja till åtgärderna. De övriga har tackat nej eller inte svarat alls, säger Emmelie Sjögren.

Ska upp i hyresnämnden

Ärendet ska nu behandlas i hyresnämnden i februari. Ett hundratal hyresgäster är kallade till förhandlingarna. Där ska nämnden avgöra om åtgärderna är motiverade, en prövning där fastighetsägaren brukar få rätt i 98 procent av fallen.

Efter att hyresnämnden sagt sitt ska de nya hyrorna förhandlas med Hyresgästföreningen.

Annons

Stena Fastigheter har yrkat på en hyreshöjning på omkring 20 procent, vilket innebär att en standardlägenhet på tre rum och kök i framtiden kommer att få en hyreshöjning med 1 500 kronor i månaden.

– Vi behöver riva ut badrummen och då återställer vi dem efter dagens standardnivå. Det betyder bland annat att vi byter ut badkar mot duschar och sätter in kaklade golv och väggar. Det handlar inte om någon lyxrenovering, säger Emmelie Sjögren.

Topprenoverar 54 lägenheter

Det är dock en sanning med modifikation. Inför den kommande renoveringen har Stena fastigheter hyrt ut 54 uppsagda lägenheter med korttidskontrakt. När de hyresgästerna har sagts upp kommer de tomma lägenheterna att totalrenoveras enligt plusstandard och få en avsevärt högre hyra än idag.

– Då riskerar också hyresnivån i vårt område att höjas generellt. Medelinkomsten i området är relativt låg och många är äldre som har bott här i många år. Vi är skraja för att vi inte ska kunna bo kvar, säger Jan Christianson.

LÄS MER: Publik protest effektivt verktyg mot renoveringschock

Läs också Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Andrahandsuthyrning med täppt golvbrunn slutade i chockdyr nota på 159 000 kronor Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.