Annons

Svårt att slippa hyreschock vid renovering

Västra Götaland Västsvenskarna har lärt sig av tio års renoveringsfajter. I hyresnämnden är du chanslös. Samråd kan ge framgång. Men det är med protester du och grannarna sätter press.
Grafik över hur ofta hyresvärdar får rätt vid renoveringstvister i Göteborgs hyresnämnd.

Två hundradelar. Så stor är chansen att med hjälp av lagboken bromsa en värd som vill renovera.

Hem & Hyra har granskat drygt tio års facit från Hyres- och arrendenämnden i Göteborg. I 98 procent av renoveringstvisterna har hyresvärden fått rätt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Verkar det hopplöst? Ge inte upp. Det växer fram andra möjligheter att påverka. Ett exempel är de så kallade ombyggnadsavtalen. I Storgöteborg omfattar de numera åtminstone 75 000 hushåll.

Avtalet innebär att hyresvärden lovar att hålla samråd med de boende inför en kommande renovering, i samarbete med Hyresgästföreningen.

Men även här måste du som hyresgäst vara både aktiv, vaksam och påläst.

Läs ocksåPublik protest är ett effektivt verktyg mot renoveringschockHyrsgäster med svarta plakat demonstrerar på Olskrokstorget.

– Kunskap är makt i de här sammanhangen. Att veta sina rättigheter och hur lagstiftningen ser ut, det är viktigast för att vara rustad för det här, säger Lennart Johansson, ombyggnadsansvarig förhandlare på Hyresgästföreningen i region Västra Sverige.

Annons

– Se till att delta i informationsmötena som fastighetsägaren och Hyresgästföreningen har. Ta inte bruksvärdessystemet för givet. Det är utmanat nu.

Medan hyresgäster kämpar för större kontroll över sina hem gör hyresvärdarna motdrag. De flesta större privatvärdar i Storgöteborg styckerenoverar i dag lägenheter som blir tomma.

Läs ocksåHär fick hyresgästerna rätt – fyra västsvenska renoveringsfallFasadskylt Hyres- och arrendenämnden i Göteborg

Då slipper de förhandla med hyresgäster som kan protestera mot upprustning och hyreshöjning. Den som sedan flyttar in har bara att acceptera den nya hyresnivån.

Andra hyresvärdar väljer att gå de boende till mötes, åtminstone delvis. I Göteborg har stadens fyra kommunala bostadsbolag nyligen lovat nollnivå vid kommande renoveringar. Var femte nyrenoverad lägenhet ska helt slippa standardhöjning, och höjd hyra.

– Detta är ett sätt att bevara billiga lägenheter för framtiden. Nu blir det åtminstone 20 procent kvar, säger Kjell Björkqvist (L), styrelseordförande för Göteborgs kommunala bostadskoncern Framtiden.

Som politiker är han kritisk till att det tagit sådan tid att förändra fastighetsägares förhållningssätt till renovering.

Annons

– Man behöver inte vara expert för att begripa att om det är ett underhåll så är det. Det ska inte drabba mig att man blåser ut hela köket om jag inte vill ha ett helt nytt, och att jag sedan måste betala 1 000 kronor mer i månaden, säger han.

Hyresgästföreningen utgår ifrån att hyresgästernas kamp har bidragit.

– Det kommer inte av sig självt, sådant här, säger Lennart Johansson.

Hem & Hyra TV: Renovering av din hyresrätt – här är allt du behöver veta

Fakta: Värdar med ombyggnadsavtal i Storgöteborg

Bostadsbolaget, HSB, Familjebostäder, Poseidon och hyresvärdar som företräds av ombudet RCB Fastighetsförvaltning.

Fakta: Hyres- och arrendenämnden i Göteborg
  • Är en egen myndighet. Finns i samma lokaler som Göteborgs tingsrätt.
  • Täcker hela Halland, hela Värmland samt två tredjedelar av kommunerna i Västra Götalands län: Ale, Alingsås, Bengtsfors, Bollebygd, Borås, Dals-Ed, Färgelanda, Göteborg, Herrljunga, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Lysekil, Mark, Mellerud, Munkedal, Mölndal, Orust, Partille, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Svenljunga, Tanum, Tjörn, Tranemo, Trollhättan, Uddevalla, Ulricehamn, Vårgårda, Vänersborg, Åmål och Öckerö.
  • Medlar i och avgör hyrestvister. Läs mer här.
  • De flesta beslut kan överklagas till hovrätten.
Läs också Värdar i väst renoverar när du flyttat Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.