Annons

Fyra lägenheter brandskadade

Motala Fyra lägenheter är obeboeliga efter helgens brand i Gamla stan i Motala.

Det var vid tretiden på natten mellan lördag och söndag som det började brinna i hyreshuset på Nedre Borgmästaregatan. Många hyresgäster fick evakueras, men de flesta kunde så småningom återvända till sina lägenheter. Några av de boende fördes till sjukhus då det befarades att de andats in rök.

Fyra av lägenheterna är så illa skadade att det inte går att bo i dem för tillfället.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Tre lägenheter är rökskadade, säger Gunilla Wickman, biträdande förvaltningschef hos Bostadsstiftelsen Platen, som äger det drabbade hyreshuset.

Ett saneringsföretag har redan börjat arbeta i de lägenheterna, och enligt Gunilla Wickman ska dessa hyresgäster kunna flytta tillbaka relativt snart.

– En lägenhet är svårt brandskadad och i det fallet kommer det att dröja ett tag innan det går att bo där igen. Det är lägenheten där branden startade.

Läs ocksåSkulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronorPommes frites brann i köket

Innan saneringen kan dra i gång måste Platen vänta på att polisen blir klar med sin undersökning. Redan i ett tidigt skede uppstod misstankar om att branden kan ha varit anlagd och Motala Tidning skriver på sin hemsida att en 24-årig Motalabo har anhållits misstänkt för mordbrand. Han ska ha uppehållit sig i närheten av brandplatsen.

Annons

Gunilla Wickman berättar att Platen har en beredskapsplan för hur man ska agera vid brand i något av stiftelsens hus. Normalt sett ska den person som är ansvarig för det drabbade området ta sig till platsen så fort som möjligt.

– En brand är förstås en jobbig upplevelse för hyresgästerna och man kanske inte vet var man ska ta vägen. Därför ska det finnas någon från Platen på plats så fort som möjligt, säger Gunilla Wickman.

Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Hon känner inte till om detta fungerade som tänkt i just det här fallet.

– Tyvärr är det semestertider och många chefer är lediga. Jag har inte fått någon information ännu om hur det gick till på natten.

Hon vet däremot att samtliga drabbade har fått tillfälligt tak över huvudet.

Annons

– De flesta brukar föredra att lösa det själva med hjälp av släkt eller vänner. Men vi ser till att ingen ställs på bar backe.

Platen har tomma lägenheter som kan användas om så behövs.

Det drabbade huset är byggt i vinkel. I delen där branden utbröt finns 28 lägenheter. I hela huskroppen är antalet 66.

Hyresgästföreningens lokalkontor ligger granne med lägenheten där branden startade. Kontoret, som för tillfället är semesterstängt, ska ha klarat sig utan skador.

Läs också Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat Markos lägenhet totalförstörd efter batteribrand - blev hemlös: ”Aldrig mer elcykel”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.