Annons

Gav felaktigt korttidskontrakt – hyresgästen får bo kvar

Nyheter Mannen avstod från sin besittningsrätt då värden ville renovera stort. Men när han senare sades upp vände han sig mot beslutet. Hyresgästen såg korttidskontraktet som en skenmanöver för andra syften. Efter förhandlingar i tingsrätten är tvisten nu avgjord.
gav ut felaktigt korttidskontrakt
Foto: Ewa Ahlin, Lisa Svensson
Hyresgästen skrev under avstående från besittningsskydd för renovering eller rivning. Någon sådan är inte på gång, menar han.

Nyligen föll en dom i Eskilstuna tingsrätt mot ett bolag som felaktigt delat ut korttidskontrakt, vilket gör att hyresgästen har rätt att bo kvar.

Det var i december 2019 som mannen flyttade in i tvårumslägenheten i Strängnäs. I samband med kontraktskrivandet skrev han under en blankett om avstående från besittningsskyddet som värden skickade till hyresnämnden i Västerås. 

Huset skulle rivas eller genomgå en större ombyggnad, stod det i pappren. Allt korrekt ifyllt gjorde att hyresnämnden godkände ansökan. 

Sedan var det frid och fröjd fram till sommaren 2021.

Då sa hyresvärden upp kontraktet, vilket gjorde att mannen skulle flytta tre månader senare. Värden menade att det då var dags för ombyggnationen. De skulle genomföra stambyte av badrum, fönsterbyten och man skulle bygga flera nya rum i vissa lägenheter. Det fanns också planer på att rusta upp jordkällaren och att göra om källaren till bostad.

Men renoveringen skulle dra lite ut på tiden och mannen kom överens med sin hyresvärd om att han kunde bo kvar till årsskiftet. 

Och det gör han fortfarande.

gav ut felaktigt korttidskontrakt
En värd i Strängnäs gav ut felaktigt korttidskontrakt. Lägenhetshuset har inte med texten att göra.

Ogiltig uppsägning

I februari i år blev mannen stämd av sin hyresvärd, fem månader efter att han först skulle flyttat ut. Bolaget vill att han flyttar, men hyresgästen menar att uppsägningen inte kan anses vara giltig.

Mannens argumentation för att uppsägningen inte gått rätt till bygger på att fastighetsbolaget behöver bygglov för de renoveringar som de säger sig vilja göra. Men något sådant finns inte.

I juni genomgick fastigheten en ombildning, vilket gjort att en bostadsrättsförening nu har tagit över som hyresvärd. Och i deras ekonomiska plan finns inte heller något tecken på att det finns ett så stort renoveringsbehov. Iallafall inte i så stor utsträckning att en evakuering från lägenheterna behövs, menar mannen. 

Korttidskontrakt en ”skenmanöver”

Han argumenterar vidare att det snarare handlar om att hans uppsägning beror på den ombildning som fastigheten genomgick i våras. “Det påstådda renoveringsbehovet är en skenmanöver” ska han ha sagt, enligt domen.

Eskilstuna tingsrätt menar att mannen enbart har skrivit under ett avstående från besittningsskyddet där det gäller renovering eller rivning, vilket rätten inte anser är på gång i huset. Åtminstone inte en så pass omfattande renovering att mannens lägenhet skulle påverkas.

Därför menar de att uppsägningen av mannen som hyresgäst inte är giltig och att han ska få bo kvar.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.