Annons

Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Stockholm Stiftelsen Stora Sköndal gav i två brev sken av att hyran på ett äldreboende i södra Stockholm var förhandlad, fast den inte var det. Tomas Krywult, vd för Stora Sköndals Framtidsutveckling, svarar på kritiken.
Foto: Stora Sköndals framtidsutveckling
Tomas Krywult, vd för Stora Sköndals Framtidsutveckling, ett dotterbolag till stiftelsen Stora Sköndal.

Ni har skickat ut brev två år i rad, där det framstår som att hyran för äldreboendet Villa Skönviken är förhandlad mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, trots att det inte finns någon förhandlingsordning. Varför skickade ni ut de breven?

– Hyreshöjningen ska kommuniceras, så det var självklart att vi skulle skicka ut ett brev. Sedan får vi ofta frågan om hur förhandlingen har gått mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, och det är den vi informerar om.

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

Så du menar att det som står i brevet inte gäller fastigheten?

– Hyreshöjningen gäller, det är den vi kommunicerar. Men själva förhandlingen mellan de två parterna, det är ju korrekt, där ingår den inte i förhandlingsordningen. Vi har gjort bedömningen att hyreshöjningen är skälig, och så har vi skrivit hur förhandlingen mellan parterna har gått. Vi blev uppmärksammade av Åsa (Brixberg på Hyresgästföreningen reds. anm) som tyckte att vi skulle ha uttryckt oss på ett annat sätt, så vi gjorde en justering i hur vi skrev. Och det är mycket möjligt att det finns anledning för oss att se över om vi ska skriva det på något annat sätt.

Stiftelsen Stora Sköndal har skickat ut två brev till de boende på Villa Skönviken i samband med hyreshöjningarna under 2023 och 2024.

”Ska förbättra informationen”

Hur har ni kommit fram till den här hyreshöjningen?

– Vi har särskilda boenden som är med i förhandlingsordningen, som vi bedömer är lika och inte ligger speciellt långt ifrån varandra, några hundra meter ifrån. Då har vi gjort bedömningen att det är en skälig nivå även för det här boendet.

När jag tittar på breven så skulle jag – om jag inte visste att det inte finns någon förhandlingsordning – tolka det som att hyran var förhandlad.

Annons

– Det har vi inte gjort. Då ska vi se till att förbättra den informationen. Eller om vi lägger med den i förhandlingsordningen. Vi har ju den möjligheten också.

Läs ocksåKonflikten över i Aneby - nu vill värden förhandla hyrornaBil från Aneby bostäder. Hyresgästen Christer Karlzén vid sin lägenhet.

Ni har redan andra fastigheter som finns med i förhandlingsordningen. Varför är den här fastigheten inte med? 

– Det har varit historiskt så att den inte har varit det. Men det är något som vi kan se över. Framför allt ska vi gå ut med information som inte missförstås. Det håller jag med om.

Äldreboendet Villa Skönviken är i tre plan, och alla lägenheter är på 30 kvadratmeter med fransk balkong. Totalt finns 108 lägenheter.

”Inte vår avsikt att lura någon”

Det är en utsatt grupp som bor på Villa Skönviken: en del har demenssjukdom, och kanske har anhöriga eller en god man som sköter ekonomin. Det kan vara extra svårt för dem att kolla upp vad som gäller när de får ett sådant här brev. Vad tänker du om det?

– Verksamheterna tar ju hand om den här gruppen, så de vet ju precis vad det är för målgrupp. Vi har inte fått den här typen av frågor tydligare, men nu har både Hyresgästföreningen och du uppmärksammat det, och då är det klart att vi ska se över hur vi går ut med den här informationen.

Åsa Brixberg på Hyresgästföreningen tolkar det som att avsikten med de här breven har varit att lura hyresgästerna att hyran är förhandlad. Har det varit er avsikt? 

Annons

– Nej, det är inte vår avsikt att lura någon. Vi gjorde en modifiering efter att vi hade kontakt med henne. Om inte den modifieringen är tillräcklig så ska vi ändra på den.

Läs ocksåBostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

Hyresgästföreningen uppmanar nu sina medlemmar att inte betala den nya hyran eftersom den inte är avtalad eller förhandlad. Vad tänker du om det? 

– Om man gör bedömningen att hyran inte är rätt så har man rätt att försöka få den prövad. Det är så det ska gå till om man tycker att hyran är oskälig. Då får man göra den bedömningen enligt gängse regler.

Vad kommer du att göra nu? 

– Nu kommer jag kontakta Hyresgästföreningen, eftersom du säger att de vill agera på något sätt. Då kan jag förekomma och ta kontakt med dem och höra vad de avser.

Fakta: Stiftelsen Stora Sköndal
  • Stora Sköndal ligger i en parkmiljö vid Drevvikens strand i stadsdelen Farsta i södra Stockholm.
  • 1905 köptes området Stora Sköndal av Svenska Diakonisällskapet, som är grunden för stiftelsen Stora Sköndal.
  • Stiftelsen Stora Sköndal beskriver sig själva som en idéburen och icke vinstutdelande organisation med verksamhet inom stöd, vård, omsorg, utbildning och forskning.
  • Villa Skönviken är ett av stiftelsens särskilda boenden för äldre. Här finns 108 lägenheter på 30 kvadratmeter vardera, fördelade på tre våningsplan.

Källa: Stockholm stad/stiftelsen Stora Sköndal.

Läs också Efter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster Kan bli 14-årigt rekord - Skånes värsta hyresvärd hotas av fortsatt tvångsförvaltning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.