Annons

Gavlegårdarnas nya hyror klara

Gävle Hyrorna för Gävles kommunala hyresgäster är klara. De nya hyrorna höjs med mellan 0 och 3,5 procent.

Gavlegårdarnas nya hyror gäller från 1 februari och generellt höjs hyrorna för lägenheter med centralt läge mer än för lägenheter som inte har lika nära till bra service och kommunikationer. Om man får den högsta höjningen, 3,5 procent blir höjningen 169 kronor per månad för en snittlägenhet på 65 kvm. 

Lars Lennmalm, vice vd för Gavlegårdarna, tycker att det nya avtalet är okey men inte mer. Företagets ursprungskrav var 3,8 procent:

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

– I våra ögon är inte höjningen tillräcklig, vi hade behövt mer för att kunna hålla bra standard i våra hyresfastigheter. Nästan hälften av våra lägenheter ingår i miljonprogrammet och det behöver rustas nu.

I centrala Gävle där höjningen blir störst finns många anpassade lägenheter där äldre och sjuka bor men det är inget Gavlegårdarna tar hänsyn till.

– Nej, hyressättningen sker på objektet, alltså på lägenheten och oavsett hyresgästens situation. Vem som bor där och vad den har för behov är samhällets ansvar.

Annons
Läs ocksåSolel sänker elräkningen – för hyresvärdenHalvkroppsporträtt på Gabriel Gabrö Agirman Beth-Qathe, som står i mörkblå kortärmad skjorta utomhus på en innergård där solen skiner och trädens skuggor syns på marken. I bakgrunden en gångväg, uteplatser, en husfasad, träd och grönska. Gabriel, som är hyresgäst, tycker att fler hyresvärdar borde ta tillvara möjligheten att installera solceller. Bland de värdar som har solceller är det än så länge ganska ovanligt att solelen går till hyresgästernas hushållsel.

Men om någon behöver söka bostadsbidrag på grund av en hyreshöjning så kan man säga att ni, det kommunala bostadsföretaget, bollar över problemet på kommunen som får gå in med pengar?

– Ja, det kan man säga att vi gör precis som de privata hyresvärdarna gör det. Men vår roll är en annan än kommunens, vi ska vara neutrala i förhållande till vem som bor i lägenheterna, säger Lars Lennmalm.

Förhandlingsledare Mårten Gulin på Hyresgästföreningen menar att det i Gavlegårdarnas fokus på affärsmässighet inte verkar finnas något utrymme för mänskliga problem och behov:

Läs ocksåUlla-Majas källarförråd svämmades över efter skyfallet – grannarna fick själva röja upp

– Vi ser en stor stelbenthet vad gäller enskildas behov i övrigt också, man kan bara göra på ett sätt för hur skulle det se ut om alla kommer och kräver olika saker? Det skulle bli alldeles för mycket arbete. Det är väl så man kan bete sig på en bristmarknad, där det inte spelar någon roll vad kunden tycker eller tänker. 

Annons

Apropå förhandlingarna påpekar Mårten Gulin att den genomsnittsliga hyresgästen hos Gavlegårdarna trots allt har sparat 920 kronor på ett år.

– Gavlegårdarna ville från början höja hyrorna med motsvarande 34 miljoner kronor per år men efter förhandlingarna stannade höjningarna vid knappt 20 miljoner kronor.

Fakta: Nya hyror i Gävleborg 2013
Aefab 1,5
Bollnäsbostäder 1,8
Faxeholmen 1,9
Gavlegårdarna 0-3,5
Hoforshus 2,7
Ljusdalshem 1,4
Nordanstigsbostäder 1,5
Ockelbogårdar 2,9
Läs också Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Ingen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”

Gavlegårdarnas nya hyror klara

Gävle Nästa år får hyresgästerna hos Gavlegårdarna en hyreshöjning på i genomsnitt 2,7 procent. Upprustningsbehov och ökade avgifter för taxor ligger bakom höjningen.

Hyreshöjningen varierar beroende på var i Gävle man bor, men ligger på mellan noll och  4,5 procent.

Pengarna som Gavlegårdarna får in genom att höja hyrorna ska till en stor del gå till att rusta upp slitna bostadsbestånd från 1960- och 70-talen, enligt bolagets vd Jan Hugg, som går i pension vid årsskiftet och ersätts av Catherine Holgersson.
– Vi har ett stort behov av underhåll och det behövs mer pengar än så här. Men vi kom överens med Hyresgästföreningen om att det här är en rimlig nivå att ta ut. Betalningsförmågan hos hyresgästerna är ju inte oändlig, säger Jan Hugg.

Annons
Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

Ett annat skäl att höja hyrorna är att taxorna för bland annat el, värme och vatten blivit dyrare.
– Fjärrvärmetaxan har ökat med åtta procent. Det har vi inte täckning för i och med hyreshöjningen, säger Jan Hugg.

Annons
Läs också Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året” 30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller" Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Så mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.