Annons

Glöm inte att testa brandvarnaren

Nyheter På söndag är det första advent och med de levande ljusen ökar brandrisken. Värden är skyldig att se till att det finns brandvarnare, men hyresgästen ska byta batterierna.

Brandvarnare finns i 94 procent av alla svenska hem. Det är dock långtifrån alla som har koll på om batterierna i brandvarnaren fungerar. Enligt en färsk undersökning från Securitas har var tredje svensk inte koll på om den lilla vita dosan som kan rädda liv och egendom fungerar som den ska. Mest ordningsamma är norrlänningarna, 99 procent har brandvarnare och 77 procent har bytt batterier de senaste 11 månaderna. Stockholmarna har inte lika bra koll. Bland huvudstadens invånare har 92 procent brandvarnare och 63 procent har bytt batterier de senaste 11 månaderna. 

Som hyresgäst är det bra att känna till att värden har ansvaret för att det finns en brandvarnare i lägenheten – men det är du som hyresgäst som har ansvar för att se till att den fungerar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt lag är du alltså skyldig att klättra upp på en stege och byta batteri – även om du är rörelsehindrad eller har problem med balansen. Det finns bland annat ett beslut från hyresnämnden i Jönköping där det klarläggs att värden inte kan ha ansvar för batteribyte. Hyresgästföreningen har varit i diskussioner med såväl kommunala som privata hyresvärdar om rimligheten i detta.

Annons

– En 93-åring ska inte behöva vingla upp på en stege och byta batterier även om lagen säger att ansvaret ligger på den enkilde. Men sannolikt är de flesta värdar rädda om både sina hyresgäster och om sitt hus och byter batteri när hyresgäster inte klarar det själv, säger Karin Lindeberg, utredare på Hyresgästföreningens riksförbund.

Har du svårt att komma ihåg att byta batterier i den vita dosan i taket? Från och med i dag startar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en sms-tjänst som hjälper minnet. Glöm inte heller bort att det är Brandvarnarens dag på måndag, en högtid som funnits i Sveriges sedan 1999.

Annons
Läs ocksåHög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"
Läs också Försökte släcka brinnande olja med vatten och matta – krävs på 767 000 kronor av värden Hans Fingal, 89, rädd för att brinna inne – så dåligt är brandskyddet i trygghetsboenden: ”Måste bli ändring” Boverket medger: brandskyddet brister på trygghetsboenden: "Inte lyckat" Trebarnsfamilj vräks efter bränder, vattenskada och barnens knivlek

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.