Annons

Försökte släcka brinnande olja med vatten och matta – krävs på 767 000 kronor av värden

Malmö Hyresgästen i Malmö åtalas efter en köksbrand. Den 22-årige mannen skulle fritera pommes frites när det började brinna. ”Att släcka med vatten är big no-no”, säger Patrik Nilsson, befäl på Räddningstjänsten syd.
Fritera pommes ledde till brand i kök
Foto: Pxhere/Anders Paulsson

Lågorna på spisen sögs upp i fläkten när de två männen skulle fritera mat. De försökte sätta stopp men lyckades inte på egen hand. Först när räddningstjänsten anlände lyckades de släcka elden.

Branden inträffades i slutet av förra sommaren i ett hyreshus på Rosengård. Mannen med hyreskontraktet har under förhör berättat utförligt för polisen hur det gick till. ”Vi skulle laga pommes”, berättade han och fortsatte att beskriva förloppet:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det stod en kastrull med matolja på spisen.

Det kom rök från kastrullen och han satte på fläkten.

Kondensvatten droppade ner från fläkten vilket ledde till att lågor slog upp i fläkten.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Han lyckades inte stänga av fläkten.

”Efter det kastade jag vatten på fläkten men det hjälpte inte utan det blev värre. Då gick jag och hämtade en brandsläckare”, berättade mannen som även sade att han förgäves försökte kväva elden med en matta.

Annons

Ställdes inför rätta efter matolyckan

Åklagaren har tolkat uppgifterna i utredningen som att mannen var oaktsam när han lämnade het olja på spisen utan att hålla tillräcklig uppsikt. Nu åtalas 22-åringen, som förnekar brott, för allmänfarlig vårdslöshet. Enligt åtalet fanns det risk för att elden hade kunnat sprida sig vidare till resten av lägenheten.

Mannen tvingades flytta efter matlagningsolyckan som riskerar att bli väldigt dyr för honom. Branden orsakade stor förstörelse i främst köket men även med sotskador i andra rum. Hyresvärden Rosengårds fastighets AB har angett sin slutnota för sanering och reparationer till 767 000 kronor. Kravet kommer fastighetsägaren att rikta mot 22-åringen.

Fritera mat - orsakade olycka
Så såg lägenheten ut efter branden.

Fritering med olja är en vanlig orsak till de bränder i lägenheter som går vidare till åtal efter misstanke om brott. Hem & hyra har rapporterat om en rad liknande fall och i de värsta exemplen har kostnaderna landat på flera miljoner kronor. Bakgrunden är ofta att hyresgästerna har släppt uppmärksamheten runt matlagningen och gjort annat, som att städa eller att lägga sig och vila.

Flera har misslyckats med att fritera pommes

Tidigare i år åtalades en man i samma område och boende hos samma hyresvärd som i det aktuella fallet. Han skulle också laga pommes, tillsammans med lökringar i det fallet. Frityroljan tog eld, lägenheten blev totalförstörd och mannen tvingades senare att flytta. Domen i brottmålet har ännu inte fallit.

Hur ska man då bete sig om man ska fritera mat hemma i lägenheten?

Från Räddningstjänsten syd kommer några handfasta tips.

Annons

– När man ska fritera olja blir det väldigt varmt, långt över hundra grader och det medför stora risker. Den mest uppenbara risken är att man bränner sig på stänk. Man ska vara väldigt försiktig när man stoppar i mat. Man måste också hålla koll på temperaturen så det inte blir för varmt för då kan oljan antändas. Det kan bli en otrevlig brand som kan sprida sig till fläkten om man har en sådan, säger Patrik Nilsson, vakthavande befäl.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.
Bilden är inte från branden i artikeln.

Vad ska man göra om det börjar brinna?

– Innan man börjar fritera ska man se till att ha något som man kan täcka med. Det snabbaste och bästa sättet att kväva elden är med ett lock. Låt det sedan ligga kvar tills det har svalnat för oljan kan återantändas.

Hur är det med vatten?

– Det är nästa stora kardinalfel som man kan göra om man inte har något lock, att man sätter grytan i vasken och spolar. Häller man i vatten i varm olja så förångas vattnet, expanderar och tar med sig olja som stänker. Det kan orsaka allvarliga brännskador. Att släcka med vatten är big no-no. Vi rekommenderar i allmänhet att ha pulversläckare hemma eftersom det är bäst mot alla typer av bränder, även i olja.

Fakta: Vad händer om lägenheten brinner?

Om en lägenhet blir totalförstörd var det tidigare upp till fastighetsägarens goda vilja att erbjuda de boende en ny bostad. Nu har hyresgäster rätt att bli erbjudna ett nytt hyresavtal. Det kan gälla den förstörda lägenheten, som återställts, eller en ny likvärdig i ägarens bestånd.

Det är möjligt att vända sig till hyresnämnden för att tvinga hyresvärden att erbjuda ett nytt hyreskontrakt om det inte går att komma överens

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.