Annons

Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: ”Ville veta var taket går”

Strängnäs Godsägarna ville ha en rejäl hyreshöjning – som merparten av hyresgästerna godtog. Men sex av dem tog fajten och det lönade sig.
Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.
Foto: Hyresnämnden
Ägarna till Berga Säteri tog i ordentligt när de gick till hyresnämnden för att få höja hyran för sex av sina hyresgäster. Men hyresgästerna tryckte på att standarden är låg – och fick medhåll av hyresnämnden.

Berga Säteri i Åkers Styckebruk, Strängnäs kommun, har 17 hyresgäster på sina ägor. Det rör sig både om fristående hus och några boenden som beskrivs som ”av lägenhetskaraktär”.

Förra sommaren beslutade sig ägarfamiljen von Stockenström för att höja hyrorna rejält.
– Inflationen har inte undgått någon och vi har inte jobbat särskilt aktivt med våra hyror. Vi var dåligt uppdaterade och ville komma ifatt med dem, säger Oscar von Stockenström som ingår i familjeföretaget.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Elva hyresgäster accepterade höjningen, där totalt sju varmhyror omvandlades till kallhyror. Men sex hyresgäster sade nej, vilket gjorde att ägarna tog saken till hyresnämnden.

Fördubblad hyra

Där krävde Berga Säteri att den dåvarande varmhyran på cirka 780 kronor per kvadratmeter skulle omvandlas till en kallhyra på 1 500 kronor. Utöver det tillkom kostnader för uppvärmning. Det skulle mer än fördubbla månadshyran om hyresnämnden sa ja.

De elva hyresgästerna som från början accepterade hyran fick dock inte en så hög höjning, enligt Oscar von Stockenström.
– Och de sex hyresgästerna som vi gick till hyresnämnden med erbjöds först en höjning på 1 000 kronor per kvadratmeter. Men det accepterade de alltså inte, säger han.

Läs ocksåFastighetsskötare hotade kvinna som precis blivit misshandlad: "Se till att du står utan bostad"

I hyresnämnden lyfte ägarfamiljen fram sådant som att bo på landet men ändå kunna pendla till Stockholm, att de flesta hyresgästerna har utsikt över vatten och att det finns möjligheter att hyra stallplatser och ha hund.

Låg standard

Men hyresgästerna, som företräddes av Hyresgästföreningens förhandlare Johan Sandberg, tryckte på andra saker. Som att standarden i lägenheterna är låg och att underhållet är eftersatt.

Annons

Dessutom saknar hyresgästerna tillgång till tvättstuga och har därför själva fått installera tvättmaskiner och torktumlare i sina bostäder. Samma sak gäller i stort sett även sådant som spis, kyl, frys och diskmaskin – det är främst hyresgästerna som har bekostat installationen av vitvarorna.

Hyresnämnden gick i hög grad på hyresgästernas linje när man meddelade sitt beslut i april. Nämnden slog fast att kallhyran skulle vara 860 kronor per kvadratmeter räknat utifrån normhyran (se faktaruta). Med andra ord, en summa som klart understeg det hyresvärden hade krävt från början. Men framför allt, betydligt lägre än det hyresvärden yrkat på i hyresnämnden.

Samtidigt konstaterade hyresnämnden att den gamla hyran understeg hyresnivån för likvärdiga lägenheter på orten.

Läs ocksåBesöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp”

Tog i lite extra

Hyresgästföreningens Johan Sandberg är i stort sett nöjd med beslutet.
– Jag är glad att kvadratmeterhyran landade under tusen kronor. Nu blev det i och för sig kallhyra och vi hade ju hoppats på varmhyra. Samtidigt tror jag det är svårt att få till en bättre uppgörelse, säger han.

Man i röd tröja som står inomhus med armarna i kors. Han tittar in i kameran och ler lite.
Johan Sandberg, förhandlare på Hyresgästföreningen i Sörmland.

Ägarfamiljens Oscar von Stockenström förklarar att de tog i lite extra när de yrkade på 1 500 kronor i kallhyra.
– Det fanns lite luft i yrkandet. Men vi ville veta var taket går och vad hyresnämnden faktiskt anser om de här boendena. Nu kom nämnden fram till en nivå och den accepterar vi, säger von Stockenström.

Men en av hyresgästerna, som vill vara anonym, är inte nöjd med slutresultatet. Hen säger att lägenheten är kall och dragig och jämfört med förra sommaren så har hyran höjts med 40 procent.

Hyresgästen reagerar också på kostnaden för den värme som värden levererar till lägenheterna och husen från den egna pannan på gården. De hyresgäster som direkt gick med på hyreshöjning förra sommaren och får sin värme levererad från hyresvärden betalar 180 kronor per kvadrat och år.

Annons

Får betala mer för värmen

Men de fem av de sex hyresgästerna som omfattas av hyresnämndens beslut får betala 225 kronor för sin värme. Det sjätte hushållet är inte kopplat till värdens värmepanna.

Hyresgästen som Hem & Hyra har kontakt med säger så här om kostnaden för värmen:
– De höjde värmetillägget från 180 till 225 kronor per kvadrat efter hyresnämndens beslut. Jag och de andra hyresgästerna tycker att det är alldeles för högt, särskilt som vi inte använder någon värme under sommaren.

Hyresgästföreningen undersöker nu hur värmekostnaden är beräknad. Det berättar förhandlaren Patrik Wunderlich som tagit över ärendet efter Johan Sandberg:
– Berga Säteri har skickat med beräkningar och det verkar som att de har stämt av med både Boverket och hyresnämnden. Så det känns som att det är en korrekt nivå, men det är något vi måste titta på.

Hyresnämnden i Västerås avgjorde ärendet i april, efter att tidigare under våren ha varit på plats och besiktat bostäderna.

”Vi subventionerar värmen”

Oscar von Stockenström menar dock att den faktiska kostnaden för värmen är högre än vad man tar ut av hyresgästerna.
– Den ligger lågt räknat på 277 kronor plus moms så det handlar om att vi subventionerar värmen, säger han.

Att det nu finns ett beslut om hyresnivån på Berga Säteri gör att de elva hyresgästerna som godtog den nya hyran från början nu kan få den omprövad – om de går till hyresnämnden.

Det är dock inget som bekymrar Oscar von Stockenström.
– Vi har inga oskäliga hyror så de är välkomna. Det här är ett attraktivt område och de som har högre hyresnivåer är också sådana som bor där vi har gått in och renoverat och höjt standarden.

Fakta: Normhyra jämnar ut kostnaden

Kök, badrum och toalett är de ytor i en lägenhet som är dyrast att bygga och underhålla. Eftersom de flesta lägenheter har ett kök och ett badrum, oavsett storlek, så bör därför kvadratmeterhyrorna bli jämförelsevis högre för de mindre lägenheterna. Om man har samma kvadratmeterhyra för alla lägenheter i en byggnad så skulle det missgynna större lägenheter.
För att få en mer rättvis fördelning av hyran mellan mindre och större lägenheter görs därför ofta en omräkning av den faktiska kvadratmeterhyran till en tänkt trerumslägenhet på 77 kvadratmeter. Den beräknade hyran kallas för normhyra.
Källa: Boverket

Läs också Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många" Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.