Annons

Görans och Mona-Lis vardagsrumstak rasade ner i lägenheten

Vimmerby Vid tretiden på natten vaknade paret av ett brak. Det var vardagsrumstaket som rasat ner över matbordet. Förra gången deras tak rasade ner städade de själva upp i kaoset, men nu har de fått nog. ”Jag har ingen lust att ställa mig och städa det här” säger Mona-Lis Andersson Svensson.
Bilden visar det nedfallna innertaket.
Foto: Tindra Englund
Enligt paret rasade taket vid tretiden (natten till tisdag).

Femrummaren ligger centralt i Vimmerby, den har dessutom en pampig takhöjd och är stilfullt inredd. Trots att de även tidigare upplevt en del problem med underhållet har de valt att bo kvar i drygt elva år.

– Vi har trivts väldigt bra här, annars hade vi flyttat för länge sedan, säger Göran Andersson Svensson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Brakade till mitt i natten

Vid tretiden på tisdagsnatten beskriver de båda hur de vaknade av ett brak. Det var en stor del av taket i vardagsrummet som ramlat ner över parets matbord och golv. Men trots den dramatiska händelsen var de inte särskilt förvånade.

– Det var flera år sedan vi märkte att det började spricka men det har vi stått ut med. Men för några månader sedan började det svikta betydligt mer och då skrev vi ett brev till hyresvärden och bad honom åtgärda det. Vi visade honom även bilder på taket, säger Göran Andersson Svensson.

Bild på det sviktande taket innan det rasar.
Så här såg taket ut innan det rasade ner helt.

Han berättar att hyresvärden nyligen även skickade upp en målare som skulle titta på taket, men att målaren genast kunde konstatera att detta knappast var ett målarjobb utan ett snickerijobb.

”Nu jäklar kommer taket”

För fem år sedan var paret dessutom med om en liknande händelse då deras sovrumstak ramlade ner över dem i sängen då de låg och sov.

Annons

– Jag vaknade av att Göran skrek att: ”Nu jäklar kommer taket!”, han hann upp ur sängen, men inte jag. Utan den gången fick jag det över mig, berättar Mona-Lis.

Hon berättar att hon redan den gången var besviken över att hyresvärden inte brydde sig om att fråga hur det gått med dem eller deras saker men att de ändå höll god min och inte begärde någon kompensation.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

– Då var det jag som fick städa upp allt och sedan tog det ganska lång tid innan de fixade det, säger Mona- Lis.

Men den här gången har hon ingen lust att städa efter takraset. Hyresgästerna vill i stället att det är hyresvärden som ska stå för städningen och att taket ska fixas så snart som möjligt.

Bilden visar hur det såg ut när taket fallit ner i sovrummet.
För fem år sedan föll taket ner över paret som sov i sängen.

Hyresvärdens bild

Enligt Johan Qvarnström som äger fastighetsbolaget Qvarnström fastigheter så har taket inte rasat ner av sig själv, men han vill inte ge några detaljer till Hem & Hyra om vad han tror har hänt.

Annons

– Vi är i en hyreskonflikt. Som jag inte vill kommentera i media just nu, säger han.

Kommer ni att åtgärda detta? 

– Det får framtiden utvisa, säger Johan Qvarnström.

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

Enligt en oberoende målare som Hem & Hyra varit i kontakt med borde taket ha åtgärdats redan när det började svikta. Utifrån bilderna bedömer han det som högst rimligt att tyngden fått taket att falla ned.

Läs också Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.