Göteborg överväger kommunal hyresgaranti
För första gången på tio år har Göteborgs stad gjort en större samlad översyn över hemlösheten i kommunen. Då handlar det inte bara om dem som saknar tak över huvudet, utan också alla som löser sitt boende genom tillfälliga lösningar hos släktingar och bekanta.
Skulder är ofta en bidragande faktor. Av de drygt 1 150 hushåll, med 300 barn, som i fjol fick hjälp av socialtjänsten hade tre av fyra skuldproblem. En del behöver stöd i flera avseenden, men nästan hälften – 530 hushåll – skulle i första hand behöva en vanlig hyresrätt på den ordinarie bostadsmarknaden.
– Det här är viktiga slutsatser, säger projektledare Erik Gedecke.
– Det är framför allt fler ordinarie bostäder för den här målgruppen som vi måste få loss. Hyresnivåerna är naturligtvis viktiga, och vilka förmedlingsprinciper bostadsbolagen har. Nu kanske man inte bygger direkt för den här målgruppen. Men ett högt tryck i bostadsbyggandet skapar en rörlighet i hela beståndet.
Men skuldproblematiken måste också lösas på andra sätt, och den berör många fler än dem som beviljats stöd från socialtjänsten. Till exempel har över var tjugonde bostadsletare hos Boplats Göteborg, 7 000 personer, skulder eller betalningsanmärkningar. Det gör det betydligt svårare att få en egen lägenhet.
Därför vill kommunen nu utreda möjligheten att förebygga hemlöshet genom att gå i borgen för bostadskontrakt, genom så kallade hyresgarantier.
– Förslaget är att inte bara de som har rätt till bistånd ska erbjudas detta, säger Erik Gedecke. Det kan även vara grupper som ligger farligt nära att få ett biståndsbeslut.
Kommunala hyresgarantier var uppe för diskussion redan för några år sedan, men blev aldrig verklighet i Göteborg. Före årsskiftet väntas stadens politiker dock ha ett nytt förslag att ta ställning till.
Totalt räknades 3 302 personer som hemlösa i Göteborg i fjol. Kostnaderna för kommunens bostadssociala arbete har också stadigt ökat de senaste åren.