Annons

Gotlandshems hyror klara – för två år framåt

Gotland Gotlandshem höjer hyrorna med 2,6 procent 2013 – och 2 procent 2014. För första gången i bolagets historia har man tecknat en tvåårig uppgörelse.

Förhandlingarna mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen inleddes den 13 november. Parterna har träffats vid flera tillfällen och kom överens om de genomsnittliga nivåerna för ett par veckor sedan. Sedan dess har man arbetat med hur höjningen ska fördelas mellan olika fastigheter och på fredagen undertecknade parterna till sist överenskommelsen.

”Att vi har kunnat träffa en uppgörelse under två år innebär att företagets underhållsplanering blir betydligt bättre då vi kan planera för två år i stället för ett år”, skriver Gotlandshems vd Staffan Thurgren i ett pressmeddelande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Höjningen på cirka 2,6 procent som träder i kraft 1 januari ger bolaget ett ekonomiskt tillskott på 9,5 miljoner kronor, pengar som ska täcka ökade kostnader av olika slag och även gå till underhåll.

Annons

Gotlandshem hade krävt att få höja hyrorna med 4,5 procent, vilket skulle ha gett ökade intäkter på 17 miljoner kronor.

”Var vi sparar är företagsledningens arbete att ta fram, men underhållet är alltid en sådan post där det får ske besparingar om vi inte får in de pengar vi begär”, skriver Staffan Thurgren i pressmeddelandet.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

De framförhandlade procentsatserna utgör genomsnittet av hyreshöjningarna för de båda åren. Hur stor höjning varje enskild hyresgäst faktiskt får varierar. 2,6 procent innebär att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor blir 130 kronor dyrare, medan 2 procent innebär en höjning med 100 kronor för motsvarande lägenhet.

Annons

Hyresgästföreningens förhandlare kommenterar uppgörelsen här:
”PCB-historien hänger som ett svart moln över Gotlandshem”

Läs också Kraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof" Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.