Annons

Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen

Västmanland Det vällde ut rök ur ugnen och alla spisplattor var på max, samtidigt som hyresgästen sov i sin säng. Uppmärksamma grannar ringde på och slog larm när ingen öppnade. Nu vill hyresvärden vräka hyresgästen.
Foto: Pixabay/Polisen
En kvinna i Västerås riskerar vräkning efter att det börjat brinna i hennes kök. Bilden är inte från den aktuella lägenheten.

Det dröjde inte länge efter att den 33-åriga kvinnan hade flyttat in förra sommaren, förrän klagomålen från grannarna började komma in till hyresvärden. De uppgav att de stördes av festande, skrik och oljud från kvinnans lägenhet, och cigarettrök som spred sig till grannlägenheterna.

33-åringen fick tillsägelser från hyresvärden, men det hjälpte inte utan störningarna fortsatte – hon ska ha skrikit på balkongen och haft på tv:n på väldigt hög volym.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Luktade brandrök i trapphuset

En kväll i oktober i fjol hörde grannarna att brandvarnaren tjöt inne i kvinnans lägenhet. De ringde på men ingen öppnade. Lukten av brandrök spred sig i trapphuset. Grannarna kontaktade hyresvärdens jour, som kom och öppnade dörren med huvudnyckel.

Lägenheten visade sig vara rökfylld och spisens alla plattor var påslagna på maxvärme. På en platta stod en kastrull med vad som verkade vara olja. Ur ugnen bolmade rök. Hyresgästen själv sov i sin säng och gick inte att väcka, framgår av ansökan till hyresnämnden.

Polisanmälan om allmänfarlig vårdslöshet

Jourpersonalen tillkallade räddningstjänsten, som lyckades väcka kvinnan och såg till att hon fick åka ambulans till sjukhuset. Polisen kom också dit och upprättade en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Annons

Händelsen blev droppen för den privata hyresvärden, som med Fastighetsägarna MittNords hjälp ansökt till hyresnämnden om att få säga upp kvinnans hyreskontrakt. Enligt ansökan ”bidrar hon till att försämra bostadsmiljön i fastigheten”.

”Grannarna har påverkats mycket negativt, har svårt att sova om nätterna när störningarna sker och känner därtill en oro för sin säkerhet i huset med anledning av branden” står det i ansökan.

Hyresvärden tackar grannarna

Hyresvärden betonar att det endast är tack vare grannarnas och jourpersonalena insatser som branden inte spred sig ännu mer, utan begränsade sig till kvinnans lägenhet.

Värdens önskan att vräka hyresgästen får stöd av hyreslagen. Enligt den är hyresgästen ”skyldig att tillse att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar i sådan grad att det kan vara skadlig för hälsan eller annars försämrar deras bostadsmiljö”.

Annons

Hyresgästen har motsatt sig uppsägningen i ett mejl till hyresvärden. Men till hyresnämnden har hon inte lämnat in något yttrande om de anklagelser som riktas mot henne. Dock har hon anmält ett ombud som ska företräda henne när ärendet ska upp i nämnden. Det är ännu inte bestämt något datum för när det ska ske.

 

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

 

Fakta: Det säger lagen

Om det brinner så att lägenheten inte längre kan användas så förfaller hyreskontraktet. Då spelar det egentligen ingen roll vad som orsakade branden. Många hyresvärdar löser detta genom att erbjuda en ny lägenhet, men de har ingen skyldighet att göra det.

Om det är en mindre brand och det fortfarande går att bo kvar i lägenheten så kan du ändå bli uppsagd, om du anses ha agerat oaktsamt.

Fakta: Så undviker du brand

– Ha alltid uppsikt över spisen när du lagar mat. Lämna aldrig mat i ugnen och på plattorna utan tillsyn.

– Gör rent spisfläkten. Diska fläktfiltret med diskmedel i hett vatten. Passa på att göra rent hela fläkten.

– Installera en spisvakt som helt enkelt stänger av spisen innan det börjar brinna.

– Kontrollera att batteriet i brandvarnaren fungerar och att du har tillräckligt många brandvarnare. I köket är en temperaturvarnare extra effektiv, då den reagerar på en förhöjd och snabbt stigande rumstemperatur.

– Låt inget lättantändligt ligga i närheten av eller på spisen. Tänk på att spisplattorna behåller sin värme en stund efter du stängt av dem.

– Byt genast ut elektriska prylar om de börjar spraka, blinka eller lukta. Köp endast CE-märkta elektriska apparater och ladda inte mobil och annan elektronik under natten.

Läs också Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Hyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet” Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.