Annons

Grannar träffas för odling

Olofström Den artonde, klockan arton varje månad träffas stadsodlare och djurvänner på Ekerydsplan i Olofström. Deras gemensamma intressen har ökat gemenskapen mellan hyresgästerna.

Det första som möter inne i kvarterslokalen är olivträd, citronträd och apelsinträd. Ett par av dem blommar.

– Det är sedan vi fick växtbelysning här. Snart ska vi börja ta ut dem en stund åt gången så de vänjer sig att vara ute igen, berättar Helle Karlson.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Det är strax dags för Olofströmshus gårdsförening, för hyresgäster som gillar odling och djur, att träffas. Juliana Persson har med sig hembakta småkakor, och virkade fjärilar och blommor.

– Jag tänkte att vi kan hänga upp dem på gardinen så blir det lite fint, säger hon och får hjälp av Annie Larsson.

På bordet finns en låda, fylld med olika fröer.

Läs ocksåSkördetider för Gottsundabarn: "Det är roligt att se hur det växer"En odling med rader av kålblad, täckta av en markväv. Längst bort i bilden springer några barn över fältet. Himlen är klarblå med lätta moln.

– Det är sådant som blivit över från oss som odlar. Det är bara att ta frön. Då kan man testa utan att behöva köpa en hel påse, säger Helle Karlson.

Förutom Ekerydsplan finns även stadsodling på Smålandsgatan och inne i city. Alla är välkomna till 18-träffen. För Ismail Shoshar är det första gången han är med.

– Jag bodde på Smålandsgatan tidigare och odlade där. Nu har vi flyttat till Bredgatan och vi ska starta med odling även där, säger han och botaniserar bland fröerna.

Annons
Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

– Vad roligt att det blir odling på fler ställen, säger Annie Larsson.

Vi har tidigare berättat om Olofströmshus och Eco living. Det började 2014 med två linerödsgrisar, Tim och Tej, som fick bosätta sig
i området. Sedan följde bergsgetter och biodling.

– Förra året hade vi även lamm. Vi får se vad det blir i år. Jag tror på getter, säger Helle Karlsson som är djurvolontär på Ekerydsplan.

– Det betyder att jag går till djuren morgon och kväll, ger mat och vatten och ser till att de mår bra.

Projektet med djur knoppade snart av sig till odling. I dag finns det växthus och en mängd planteringskragar och odlingslotter på Ekerydsplan. Det har även bildats en gårdsförening för odling som riktar sig till alla hyresgäster som är intresserade.

– Vi startade för några år sedan och sedan dess har det varit under uppbyggnad. Det bestämdes från början att vi vill träffas och prata om hur det går med odlingen och så. Vi kan även göra dagsresor och bjuda in till föreläsning i lokalen, berättar Helle Karlson.

Hon har bott tio år i området.

Annons

– Det har hänt massor. Då fanns inte djuren och ingen odling. Mycket har blivit bättre även i utemiljön. Det är trevligare stämning och mer gemenskap nu. Folk pratar mer med varandra. Vi bryter ensamheten. Många andra är nyfikna på oss och förstår inte att vi kan ha det så här där vi bor. Om folk kommer förbi så visar vi gärna. Även skolbarn brukar vara här på studiebesök, säger Helle Karlson.

Får odlingarna och djuren vara i fred?

– Nej, inte alltid. Det har varit sabotage flera gånger. Jag är ofta här på kvällen så jag har fått skrämma i väg ungdomar. Sedan har vi ordningsvakter som åker förbi regelbundet. Även grannar i villorna här intill håller utkik och har fått telefonnummer att ringa om de ser något misstänkt. Det är viktigt med närvaro så att inget ska hända, säger Helle Karlson.

Gänget som samlats fikar och småpratar kring fröer och plantor. Juliana Persson berättar att hon lyckats odla fikon och citron på balkongen. Och Ismail Shoshar har en mangokärna som fått torka i ett år.

– Snart ska jag få testa om den kommer att växa.

Läs också Ängen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det" Oklippt gräs provocerar när värdar satsar grönt: "Ser bedrövligt ut" Lenas och Susannes grönskande oaser blev till sten – Uppsalahem vill ha enhetliga uteplatser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.