Annons

PFAS ger rätt till skadestånd – Hem & Hyra listar var miljögiftet finns i dricksvattnet

Nyheter De som fått i sig skyhöga halter av PFAS via dricksvattnet har rätt till skadestånd. Det meddelade Högsta domstolen i en dom i dag. ”Helt rätt, givetvis”, säger My Lillé, hyresgäst i Kallinge med höga halter PFAS i kroppen.
PFAS, My Lillé häller upp vatten
Foto: Ola Åkerborn
My Lillé har bott i Kallinge i nästan hela sitt liv och har höga PFAS-halter i blodet.

Hem & Hyra har tidigare granskat miljögiftet PFAS som finns i dricksvattnet på många håll i landet. Vid den senaste kartläggningen 2020 var mer än fem miljoner svenskar berörda.

Alla låg långt under åtgärdsgräns på 90 nanogram per liter som gällde då, men på senare år har forskning visat att PFAS-ämnena är betydligt farligare för människors hälsa än man tidigare visste. Den 1 januari 2023 införde Livsmedelsverket ett kraftigt sänkt gränsvärde för svenskt dricksvatten: högst 4 nanogram per liter av de vanligaste fyra ämnena. Vattenverken har fram till 2026 på sig att komma ner i de halterna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

PFAS-halter i världsklass

I dag kom också en dom från Högsta domstolen som bekräftar vattenverkens ansvar för vattnet de levererar. Den handlar om Kallinge utanför Ronneby, där man upptäckte skyhöga halter av PFAS i vattnet 2013. Halterna låg på flera tusen nanogram per liter och det räknas som en av de värsta miljöskandalerna i Sverige.

De Kallingebor som ville fick göra blodanalyser och många av dem hade skyhöga halter av miljögiftet i blodet, bland de högsta som har uppmätts i befolkningar i världen.

Det ledde fram till att en grupp på drygt 150 Kallingebor bildade PFAS-föreningen och stämde det kommunala vattenverket. Frågan har sedan stötts och blötts i olika rättsinstanser tills nu.

Annons
Läs ocksåFelaktiga rör orsakade stor vattenskada – kan hända i andra hus i Sverige
Pfas i dricksvattnet kommer ofta från släckskum
Pfas i dricksvattnet kommer ofta från släckskum. I Kallinge hade försvaret haft en brandövningsplats.

Högsta domstolen har i sin vägledande dom kommit fram till att vattenverket har levererat dricksvatten som orsakat kallingeborna personskador. De behöver inte bevisa att cancern eller andra sjukdomar de haft beror på PFAS. HD slår fast att de höga halterna i blodet är en personskada i sig och att det ger rätt till skadestånd. Var och en i PFAS-föreningen får nu vända sig till Ronneby Miljö och Teknik med skadeståndskrav.

Glad över domen

Kallingebon My Lillé har tidigare berättat i Hem & Hyra om hur hon fick veta av sin granne att vattnet var förgiftat. Hon hör inte till PFAS-föreningen som har stämt vattenverket, men är glad över HD-domen. Och om det skulle öppna sig en möjlighet för henne att begära skadestånd så skulle hon vilja göra ett försök. PFAS-ämnena är mycket långlivade och minskar ytterst långsamt ur kroppen.

– Jag har väldigt höga halter i blodet så det skulle jag göra i så fall, säger My Lillé.

Läs ocksåHem & Hyra granskar: Så mycket miljögift finns i dricksvattnet

Så här såg PFAS-halterna ut 2020:

(Skriv in din kommun i sökrutan.)

Annons

Tabellen visar summan av de elva PFAS-ämnen som ingår i Livsmedelsverkets ­dåvarande åtgärdsgräns på 90 ng/l. Från 1 januari 2023 räknas fyra av dem ­samman.

* variationer mellan olika intag av råvatten ** vattnet är uppblandat i större nät.

Fakta: Fakta: Så gjorde vi

Livsmedelsverket gjorde 2020 en landsomfattande enkät till kommunernas miljöförvaltningar om PFAS.

Hem & Hyra begärde att få ut samma analysmaterial från kommunerna. 252 kommuner – 87 procent – har ­svarat.

Endast vattenverk med över 1 000 användare och en sammanlagd PFAS11-halt över 1 nanogram har registrerats.

De flesta analyser är gjorda på inkommande vatten från grundvattenbrunnar, sjöar eller vattendrag. I de fall man har analyserat PFAS-halter i det utgående dricksvattnet, har dessa värden använts.

Halterna kan variera mellan olika mätningar. Vid större skillnader har max- och minimivärde angetts i tabellen. Det finns också felmarginaler som gör att siffrorna inte ska betraktas som exakta, utan tecken på att PFAS-föroreningar finns.

Antalet användare bygger på kommunernas uppgifter, alternativt har hämtats från vattenverken.

Läs också Hem & Hyras undersökning: Fem miljoner svenskar har PFAS i dricksvattnet Nu höjs vattentaxan igen – här är det dyrast Brist på vatten – då kan du få lägre hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.