Grönt är inte skönt – enligt vägglusen
Som Hem & Hyra tidigare berättat har antalet vägglussaneringar ökat med sex gånger de sju senaste åren. Bara i fjol ryckte Anticimex ut 13 000 gånger för att åtgärda skadedjuren runtom i Sverige.
De små krypen bor allra helst i närheten av sin matkälla – det vill säga ditt blod. Favoritplatser är därför madrassen i din säng eller väggen i ditt sovrum. Enligt en färsk amerikansk studie, publicerad i tidskriften Journal of Medical Entomology, har vägglössen också favoriter när det gäller färger.
Kliniska tester har visat att skadedjuren dras till färgerna rött och svart, medan de hatar underlag av färgen gult eller grönt. En av slutsatserna som forskarteamet drar är att mörka färger gör att den får lättare att smälta in i omgivningen, eftersom vägglössen själva är rödbruna till färgen. Ljusa färger påminner den däremot om välbelysta ytor där risken att upptäckas är större.
Jette Knudsen forskade tidigare om vägglöss på Lunds universitet och är numera senior researcher på det skånska företaget Nattaro labs, som arbetar med att bekämpa nämnda skadedjur. Hon känner igen sig i den amerikanska forskargruppens resultat.
– Vi vet att de attraheras till mörka ytor eftersom de vill hålla sig gömda. De dras även till varandras närhet och samlas på dessa platser.
Ett av bekymren med vägglöss är att de kan vara svåra att upptäcka och bekämpa ordentligt. De nya forskarrönen kan därmed vara användbara när man utvecklar fällor för krypen. Redan nu vet man att de kommunicerar med dofter, så kallade feromoner, och med hjälp av sådana kan lockas fram ur sina gömmor, berättar Jette Knudsen.
– Vi använder deras egna dofter som bete för att attrahera dem och på så vis konstatera att en bostad är drabbad av vägglöss. Då går saneringsarbetet enklare, säger hon.
På samma sätt kan man ta vara på småkrypens alarmferomoner, som upplevs motbjudande för andra vägglöss, i bekämpningsarbetet.
Jette Knudsen understryker att metoden med feromoner som verktyg ännu befinner sig på ett forskningsstadium – och uppmanar drabbade att hjälpa vetenskapen på traven.
– Vi vill ha frivilliga som låter oss testa vårt bete i deras hus. De får gärna höra av sig.
Not: Om man har vägglöss och vill vara testa metoden med doftbete bör man bo i Skåne-regionen.
Vägglusen är ingen lus, utan en skinnbagge, cirka 4–5 millimeter lång.
Den har platt kropp och kan ta sig in i mycket trånga utrymmen.
Den kan inte hoppa eller flyga, utan kryper som en nyckelpiga.
Den vill ha nära till mat, så den gömmer sig helst nära en säng på dagarna.
Den är aktiv på natten, då den kryper fram och suger blod.
Den kan gå i dvala och överleva i månader utan mat.
En hona kan lägga 200 ägg under sitt liv. Äggen är små, ljusa och svåra att upptäcka.